Petitioning Ministarstvo unutarnjih poslova RH and 2 others

PETICIJA PODRŠKE MARKU PERKOVIĆU THOMPSONU

0 have signed. Let’s get to 10,000.

Dana 05.08.2016. godine održan je koncert povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja i 21.obljetnice VRO "Oluja", pod nazivom "Pobjeda za heroje". Na koncertu su nastupili brojni izvođači, a među njima i Marko Perković Thompson, pjevač, kantautor i hrvatski branitelj, koji je i sam sudjelovao u VRO "Oluja". Netom nakon završetka direktnog prijenosa HRT-a, koncert Marka Perkovića se nastavio. Među pjesmama koje je izveo, našla se i legendarna pjesma "Bojna Čavoglave". Pjesma "Bojna Čavoglave" nastala je 1991. godine u tijeku velikosrpske agresije na RH, te je braniteljima na svim bojištima podizala moral i davala snagu za pobjedu protiv agresora. Pjesma je postala postala jedan od neizostavnih simbola Domovinskog rata, a i danas, 25 godina nakon snimanja pjesme, spomenuti pjevač izvodi ju na svakom koncertu. Pjesma počinje stihom "Za dom spremni".

Izraz "Za dom" prvi put se spominje u neutralnoj verziji, 1684., u spjevu, Odiljenje sigetsko, o Opsadi Sigeta, kojeg je napisao Pavao Ritter Vitezović. Izraz se spominje i u operi, Nikola Šubić Zrinjski, koju je 1876. godine skladao Ivan Zajc, te u nekoliko brojeva književnog časopisa, Danica, iz 19. stoljeća. Izraz "Za dom" također je dokumentiran kao pozdrav u varaždinskom tjedniku, Hrvatsko jedinstvo, u broju iz 1939. godine. Pozdrav se upotrebljavao i u vrijeme bana Josipa Jelačića, kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo “Za dom!” a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti!". U vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, službeni pozdrav bio je "Za dom i poglavnika spremni!"

U vrijeme Domovinskog rata, pozdrav "Za dom spremni!" postaje pozdravom mnogih hrvatskih vojnika i branitelja, kao izraz spremnosti da obrane svoj dom od velikosrpskog agresora. Pozdrav "Za dom spremni!" postaje službeni pozdrav Hrvatskih Obrambenih Snaga (HOS) i nalazi se na službenom znakovlju HOS-a. Udruge HOS-a, sa svojim službenim znakovljem i geslom koje glasi upravo "Za dom spremni" uredno su registrirane pri nadležnim Uredima državne uprave, a postrojbe HOS-a, od strane Republike Hrvatske priznate su kao dio pobjedničke Hrvatske vojske. Ministarstvo obrane RH prilikom organiziranja vojnih mimohoda ističe ratne zastave vojnih postrojbi među kojima i zastavu HOS-a na kojoj se nalazi pozdrav "Za dom spremni",postrojbe koja je bila sastavni dio oružanih snaga RH.

Valja istaknuti kako su podnesene mnoge prekršajne i kaznene prijave zbog javne upotrebe pozdrava "Za dom spremni!", te postoje brojne oslobađajuće presude po tom pitanju. Posebno treba istaknuti oslobađajuću presudu poduzetniku Jakovu Markoviću u kojoj stoji kako se nije ogriješio o zakon prodavajući proizvode s natpisom "Za dom spremni". Također, prekršajni sud u Zagrebu donosi oslobađajuću presudu Miri Bobanu, a u obrazloženju presude stoji sljedeće: "...nastupali izvođači koji su hrvatskoj javnosti poznati kao izvođači pjesmama domoljubnog karaktera, da je jedan od njih bio i Marko Perković Thompson čija pjesma "Bojna Čavoglave", nastala za vrijeme Domovinskog rata, uistinu počinje stihom "za dom spremni" a da je to starohrvatski pozdrav, njegovo uzvikivanje ili govorenje, tim više što nije praćeno nikakvim drugim elementima, primjerice gestama ili simbolima koji bi ga eksplicitno dovodili u vezu sa fašističkim pozdravom koji se u modificiranom obliku sa dodatkom riječi "i poglavnika" koristio na ovim prostorima tijekom II svjetskog rata ne predstavlja naročito drsko i nepristojno ponašanje..."

Iz svega gore navedenog stoji kako starohrvatski pozdrav "Za dom spremni" nije u sukobu sa zakonom, što proizlazi iz gore navedenih presuda pravosudnih organa Republike Hrvatske, tim više što je navedeni pozdrav već više od 20 godina početni stih jedne od najpoznatijih hrvatskih pjesama, koja nije zabranjena ni po kojoj zakonskoj osnovi, te se može čuti u mnogim medijima i na koncertima diljem zemlje i svijeta. Sramotnim smatramo nastojanja pojedinaca da se zabrani pjesma "Bojna Čavoglave", a ako se nemože zabraniti, želi se zabraniti njen prvi stih, što je hrvatskim braniteljima, domoljubima, te fanovima Marka Perkovića neprihvatljivo! Zbog gore navedenih razloga smatramo postupak policijskih službenika PU Šibensko-kninske krajnje neprihvatljivim i tražimo da se optužni prijedlog protiv Marka Perkovića Thompsona poništi.

Organizator peticije,
M. Križanić, Kutina

This petition will be delivered to:
  • Ministarstvo unutarnjih poslova RH
  • Ministar unutarnjih Poslova RH
    Vlaho Orepić
  • Vlada Republike Hrvatske

Hrvatski domoljubi started this petition with a single signature, and now has 8,092 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Today: Sanja is counting on you

Sanja Blazevic needs your help with “Vlada Republike Hrvatske: PETICIJA PODRŠKE MARKU PERKOVIĆU THOMPSONU”. Join Sanja and 8,091 supporters today.