Petition Closed

Otvoreno pismo Vladi Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi Policije

This petition had 787 supporters


Mi doljepotpisani građani Crne Gore protestujemo protiv policijskog nasilja nad učesnicima mirnih građanskih protesta.

 

U Podgorici su juče hapšeni mirni demonstranti – profesori, NVO aktivisti, novinari, građani – i grubo, divljački i vulgarno su kršena osnovna ljudska prava građana Crne Gore.

 

U Podgorici juče nisu hapšeni samo naši sugrađani i njihovi predstavnici, već je nasilnim prekidom ustavom zagarantovanog prava na javno iskazivanje nezadovoljstva udareno na temelje države Crne Gore – njene institucije i njene građane.

 

Osnovna građanska dužnost jeste otpor takvom nasilju, kao čin solidarnosti sa građanima i kao način odbrane institucija od zloupotrebljavanja.

 

Policijskom je silom nije udareno samo na pojedince ili na zakone ili na ustav, već je udarom na ličnost poslanika i pravo mirnog protestovanja udareno na sam karakter Crne Gore kao republikanske i slobodne političke zajednice.

 

To je nešto što svi imamo dužnost da branimo bez obzira na svoje političke i ideološke preference ili privatne i partijske interese.

 

Crna Gora jeste država republikanskog uređenja u kojoj narodni poslanici oličavaju narodni suverenitet.

 

Policijska čizma ne smije gaziti po suverenitetu, ustavu, poslanicima i građanima Crne Gore. Crna Gora ne postoji bez svojih građana i njihovih predstavnika.

 

Dužnost institucija koje Vi predstavljate je da štiti građane/ke, po savjesti i zakonu. Ako tih postulata jednog društva nema, onda se pitamo – zašto institucije postoje.

 

Onog trenutka kada represivni državni aparat otvoreno vrši nasilje nad sopstvenim građanima, sve dotadašnje podjele – nacionalne, partijske, ideološke, religijske, rodne, seksualne, generacijske – nestaju! Ako se ovako nastavi, smatramo da u Crnoj Gori postoje samo građani i represivni režim, i braniće se srce Crne Gore – građanin kao nosilac suvereniteta.

 

Mi Vam kao građani ovim putem to stavljamo do znanja.

 Today: Hanja is counting on you

Hanja Marovic needs your help with “Vlada Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije: Otvoreno pismo Vladi Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi Policije”. Join Hanja and 786 supporters today.