Výzva k vyšetreniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

0 have signed. Let’s get to 1,000!

Vážení členovia vlády SR a zamestnanci orgánov činných v trestnom konaní,

my, občania Slovenskej republiky, ktorí žijeme, pracujeme a reprezentujeme Slovensko v zahraničí, sme hlboko znepokojení poslednými udalosťami z domova. Dvadsaťsedemročný Ján Kuciak robil osožnú prácu pre nás všetkých – ako investigatívny novinár hľadal pravdu, písal o nej a informoval nás. Vyjadrujeme našu hlbokú sústrasť rodine Janka ako aj rodine Martiny Kušnírovej, jeho priateľky a snúbenice, obetiam tohto bezprecedentného zločinu.

Brutálna vražda týchto dvoch nevinných ľudí bola, podľa všetkého, spáchaná práve v súvislosti s Jankovou prácou. Koncom augusta 2017 hovoril, že sa mu nikdy nestalo, že by ho niekto zbil, alebo mu podpálil auto. „Dnes by si asi nikto nedovolil len tak na verejnosti napadnúť novinára,“ odpovedal na otázku, či je jeho práca nebezpečná. Žiaľ, mýlil sa a už nič nevráti ich stratené životy.

Stotožňujeme sa s vyhlásením, ktoré podpísalo 22 šéfredaktorov médií pôsobiacich na Slovensku: „Vražda novinára je vážnym znamením, že sa zločin obracia proti jednému z najdôležitejších pilierov slobody: slobode slova a právu občanov kontrolovať mocných a tých, ktorí prekračujú zákon,“

Slovensko zažíva zlomovú chvíľu a my nemôžeme mlčať.

• Vyzývame preto orgány činné v trestnom konaní, aby dôkladne vyšetrili tento prípad. Apelujeme menovite na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby vyšetril túto ohavnú vraždu, aby zistil, kto je za ňu zodpovedný a aby došlo k patričnému potrestaniu.

Slovensko našťastie nemá mnoho skúseností s brutalitou tejto úrovne. Preto je potrebné, aby si vzalo príklad z krajín, ktoré skúsenosti v objasňovaní podobných prípadov majú. Európa je pripravená pomôcť a mnohé zahraničné orgány už ponúkli Slovensku konkrétnu pomoc v záujme čo najrýchlejšieho objasnenia tohto prípadu.

• Preto tiež vyzývame orgány činné v trestnom konaní, aby akceptovali ponúkanú pomoc Europolu a ďalších zahraničných orgánov spolupodieľať sa na vyšetrovaní. Veríme, že to prispeje k úspechu a transparentnosti vyšetrovania.

Záleží nám na našej krajine a chceme, aby sa Slovensko uberalo správnym smerom, aby to bola krajina pre ľudí, aby v nej bola dôvera v políciu a súdy. Chceme Slovensko, ktoré bude moderné a transparentné. Chceme  také spravovanie vecí verejných, ktoré robí štát dobrým štátom.

• Preto vyzývame ľudí vyšetrujúcich tento prípad, aby dôsledne odviedli svoju prácu, lebo je to ich morálna povinnosť, dlžia to zosnulým mladým ľuďom, dlžia to nám všetkým.

Súcitíme s rodinami obetí tohto ohavného činu a zároveň si uvedomujeme, že aj týmto tragickým prípadom sa píše novodobá história našej krajiny.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová budú vďaka snahe o šírenie pravdy príkladom pre mnohých ľudí.

Česť ich pamiatke.

Today: Slováci žijúci v Belgicku is counting on you

Slováci žijúci v Belgicku needs your help with “Vláda Slovenskej republiky a orgány činné v trestnom konaní: Výzva pre vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej”. Join Slováci žijúci v Belgicku and 677 supporters today.