Validebağ Korusu'ndan Elinizi Çekin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

1.derece SİT alanı olan

VALİDEBAĞ KORUSUNDAN ELİNİZİ ÇEKİN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, I. derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Üsküdar’daki Validebağ Korusunun 261.005 m2'lik bölümünü Üsküdar Belediyesine tahsis etti. Hem de Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı çalışmaları sona ermeden... Bakım ve onarım yapılması gerekçesiyle alındığı söylenen bu tahsis kararına, aslında rant girişiminin önünü açacağını düşündüğümüz için karşı çıkıyoruz.

Neden rant girişimi olduğunu düşünüyoruz?

1.   2006 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol aracılığıyla bakım, onarım, temizlik ve güvenlik işlerini üstlenme bahanesiyle Koru'ya adımını atan Üsküdar Belediyesi, sayılan hizmetlerden hiçbirini yapmadı. Validebağ Gönüllüleri olarak protokol aleyhine açtığımız dava sonucunda Danıştay, 2011 yılında protokolün iptaline karar verdi.

2.   2009 yılında Üsküdar Belediyesi kros şampiyonası yapma bahanesiyle Koruya dozer sokarak yollar açtı, mevcut yolları genişletti ve doğal dokuyu tahrip etti. Mücadelemiz sonucunda yolların önemli bölümü tekrar daraltıldı ve Koru’da bir daha kros şampiyonası yapılmadı.

3.   2014 yılında Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu hakkında geliştirdiği “çılgın projeler” ile, Koru’ya gözlem kulesi, seyir terası, gölet, amfitiyatro, çocuk oyun alanları yapacağını ilan etti. Ancak Korunun yapılaşmasına yol açacak olması nedeniyle güçlü direniş gösterdik ve projeler hayata geçemedi.

Geçmişte yaşananlar gösteriyor ki, Belediyenin amacı gerçekten hizmet etmek değil, Koruyu yapılaşmaya açmaktır.

Sit özelliğini kaybedebilir

Mahallelinin ve kamuoyunun endişelerini gidermeye yönelik olarak, projeleri hayata geçirirken tek bir m2 bile beton dökülmeyeceğini ileri sürüyorlar. Ancak biz bu söyleme inanmıyoruz. Çünkü gerek 2014 yılındaki çılgın projelerde, gerekse 2018 yılındaki millet bahçesi projesinde öngörülen işlerin hiç beton dökülmeden yapılması mümkün değildir. Ayrıca doğal ve tarihi SİT alanı olan Korunun bu özelliklerini yitirmesi için mutlaka beton dökülmesi gerekmiyor. Koru’da bir kez inşaata başlandıktan sonra, bunun nerede duracağı belli değildir. Ayrıca, Koruda yaşayan çok sayıda hayvanın ve kuşun yuvası bozulmuş, Korunun bitkileri de onarılamaz biçimde zarara uğramış olacak. Koru’da inşaat yapılması demek, Korunun doğal ve tarihi SİT olma özelliklerini yitirmesi demektir.

Ağaç bakımı için tahsise gerek yok

Yükselecek tepkileri gidermek üzere Belediye’nin ileri sürdüğü bir başka şey de, Koru’ya binlerce ağaç dikecekleri söylemi. Koru’nun öncelikli ihtiyacı, içindeki binlerce ağacın bir bölümünün bakımının yapılmasıdır. Yeni ağaç dikilmesi ise, siyasi gösteri/övünme konusu yapılamayacak kadar ciddi bir iştir. Konunun uzmanlarının belirleyeceği ağaçların, yine uzmanlarca belirlenecek yerlere, belirlenen sayıda, belirlenen biçimde ve uygun zamanda dikilmesi, bu dikim nedeniyle Koru’nun ekosisteminin bozulmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. İBB şimdiye kadar Koru ağaçlarının bakımını zaman zaman yapmıştır. Koru’nun önceliği, ağaç bakımının yapılması olup, bu işi İBB’nin veya Üsküdar Belediyesi’nin yapması uygun olacaktır. Fakat ağaç bakımını yapmak amacıyla Koru’nun kendilerine tahsis edilmesi gerekmiyor. Bunun talep edilmesi, belediyenin gerçek amacının ne olduğu hakkında kamuoyunda derin kuşkular uyandırıyor.

Çöp toplamak için de tahsise gerek yok

Validebağ Korusu ile ilgili olarak Üsküdar Belediyesinin yapması gereken çalışmaların başında Korudaki çöpleri düzenli olarak toplamak geliyor. Haftada birkaç kez konteynerlerde biriken çöpleri almak, Belediyenin görevini yerine getirmesi olarak yorumlanamaz. Üsküdar Belediyesi, kendi sorumluluk alanı içindeki mahallelerin, caddelerin, sokakların çöplerini topluyorsa, Validebağ Korusunun çöplerini de aynı şekilde toplamak zorundadır. Bu görevini yerine getirirken, nasıl mahallelerin, caddelerin, sokakların kendisine tahsisini isteyemezse, Korunun da tahsisini isteyemez.

Direnmeye devam edeceğiz

Korona virüsü salgını kısıtlamalarından ötürü direnemeyeceğimiz yanılgısına kapılan varsa, hemen hatırlatmak isteriz ki, 22 yıldır olduğu gibi, bundan sonra da Validebağ Korusunu rant heveslerine alet ettirmeyeceğiz. Vergi borcunu ödemekten aciz olan Üsküdar Belediyesinin belediye meclisini olağanüstü toplantıya çağırdıktan sonra, ülkemizin ve dünyanın en önemli sorunu olan virüs salgınını bir tarafa bırakıp Validebağ Korusunun kendilerine tahsisi kararını görüşmesi, hem ilginç ve çelişkili bir tutumdur, hem de belediyenin Validebağ Korusu üzerinden rant sağlama hevesini gösteren bir kanıttır. Korunun koruma-kullanma dengesi kullanma lehine bozulmamalı, Koru, gelecek nesillere doğal, yeşil ve bir bütün olarak aktarılmalıdır.

Söz konusu ön tahsis kararının ve ona dayanarak alınan belediye meclisi kararının iptal edilmesini talep ediyoruz.

VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ

Bizi aşağıdaki adreslerden izleyebilirsiniz