Vi kräver rättvis tillgång till vaccin mot covid-19

Vi kräver rättvis tillgång till vaccin mot covid-19

Started
September 30, 2021
Petition Closed
This petition had 7,376 supporters

Why this petition matters

Pandemin är inte över. Miljontals människor i fattiga länder väntar fortfarande på sin första dos covidvaccin. Nu är det bråttom. Var med oss och kräv att Sverige: 

  • Delar överskott av covidvaccin
  • Stöttar patentpaus på vaccin
  • Pressar läkemedelsbolagen att dela teknologin

En pandemi känner inga gränser. Ändå har Sverige och andra rika länder bokat upp majoriteten av vaccindoserna mot covid-19 medan de fattiga blivit utan. Nu har vi snart vaccinerat klart hela den vuxna befolkningen, börjat vaccinera barn samt ge en tredje dos till riskgrupper.

I låginkomstländer har bara några få procent av befolkningen fått sin första vaccindos. Sjukvårdspersonal som jobbar outtröttligt för att ta hand om covidpatienter har fortfarande inte blivit vaccinerade, inte heller äldre eller människor med underliggande sjukdomar.

Så här får det inte vara! En pandemi kan inte bekämpas i ett fåtal länder. Men så länge endast några få läkemedelsbolag kan producera covidvaccin och i princip bara rika länder kan betala, så fortsätter den orättvisa och oetiska fördelningen av vaccinen. Ju längre detta pågår, desto större är dessutom risken att viruset muterar och vaccinen blir mindre effektiva.

Uppskattningar från analysföretaget Airfinity visar att Sverige kommer att ha ett överskott på runt 11 miljoner vaccindoser i slutet av 2021. För EU beräknas summan till hela 875 miljoner.*

Var med oss och rädda liv! Skriv under vår namninsamling för att fler i världen ska få tillgång till vaccin och andra medicinska produkter mot covid-19.

Vi kräver att Sverige:

1. Omfördelar vaccindoser 
Det snabbaste sättet att rädda liv är att länder med överskottsdoser omgående omfördelar dem till låg- och medelinkomstländer.

2. Stöttar förslaget om att pausa patent på covidvaccin
Förslaget inom världshälsoorganisationen WTO om att pausa patent på medicinska produkter mot covid-19 tills att pandemin är över skulle öka tillgången till vaccin men även behandlingar, tester och skyddsutrustning mot covid-19 - vilket är en bristvara i många fattiga länder.

3. Sätter press på läkemedelsbolagen att dela teknologin
Om vaccintillverkare i låg- och medelinkomstländer får tillgång till teknologin kan fler doser börja produceras omgående, till lägre pris.

Sverige är ett föregångsland inom global hälsa och bör också påverka andra rika länder att ta sitt ansvar.

Pandemin är inte över förrän den är över för alla, överallt.

#VaccinTillAlla 

*Statistik från Läkare Utan Gränsers rapport om covidvaccin, framtagen tillsammans med analysföretaget Airfinity.

Om Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd i över 80 länder världen över. Läs mer om vårt arbete här

Petition Closed

This petition had 7,376 supporters

Share this petition