Победа

Uwolnijcie moją rodzinę z moskiewskiego lotniska!

Эта петиция выиграла с 161 418 подписантами!

Moja siostra Gulistan, jej mąż Hasan i czwórka ich dzieci, w wieku od 3 do 13 lat, już od ponad 40 dni mieszkają w strefie tranzytowej lotniska Szeremietiewo w Moskwie.

Uciekając z kraju pogrążonego w wojnie, moja rodzina przyleciała do Rosji, gdzie mieszkam. Ale rosyjskie władze odmówiły im udzielenia azylu. Teraz moja rodzina zamknięta jest w dawnym pomieszczeniu dla palących, w terminale E, gdzie nie ma możliwości odświeżyć się, zaczerpnąć świeżego powietrza, czy otrzymać pomoc medyczną.

Dzieci śpią na materacach na podłodze… Nie wiem, czy mają co jeść.

Mój 13-letni siostrzeniec, Renas, powiedział, że chce zasypiać w spokoju, nie bać się wybuchów nocą i musieć uciekać do schronu. Przecież oni po prostu uciekają przed wojną…

Rosyjskie władze zarzuciły Gulistan i jej rodzinie nielegalne przekroczenie granicy. Służba graniczna umieściła ich w areszcie, gdzie razem z dziećmi spędzili ponad 2 tygodnie. Potem znowu zostali przeniesieni do strefy tranzytowej Szeremietiewa.

W ubiegłym tygodniu władze odmówiły mojej siostrze i jej rodzinie przyznania statusu uchodźcy, w rezultacie czego na dobre zostali więźniami moskiewskiego lotniska.

Jak kraj, który bierze udział w wojnie w Syrii może odmawiać pomocy syryjskim uchodźcom? Jak może tak okrutnie postępować z ludźmi, którzy uciekają przed bombami we własnym kraju. Władimir Putin i minister spraw zagranicznych, Siergiej Ławrow oświadczyli, że Rosja powinna pomagać narodowi Syrii. Dlaczego w takim razie nikt nie zwraca uwagi na los Gulistan, jej męża i dzieci?

Nie proszę o wiele. Chcę tylko, żeby rodzina Gulistan była bezpieczna -- i dlatego proszę o to, by władze dały im chociaż czasowy azyl w Rosji.

Proszę, podpiszcie moją petycję i pomóżcie mojej siostrze, jej mężowi i ich małym dzieciom uciec przed wojną. Od waszego głosu zależy przyszłość mojej rodziny!

(Fotografia: Jekaterina Fomina / “Novaya gazeta”)

Cегодня Тамара рассчитывает на вас

Тамара Османова нуждается в вашей помощи с петицией «Uwolnijcie moją rodzinę z moskiewskiego lotniska!». Тамара и 161 417 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.