Petition Closed

Utrikesdepartementet: Fördöm palestinsk medias uppmaningar till våldsbejakande extremism.

This petition had 326 supporters


På Jerusalemdagen, som inträffade den 24 maj firade tusentals israeler och israelvänner i Jerusalem att det var 50 år sedan staden blev Israels förenade och odelbara huvudstad.

På kvällen samma dag skrev palestinska mediasajten Quds News Network (شبكة قدس الإخبارية) att Al-Aqsamoskén och "fångarna" (hungerstrejkande terrordömda palestinska fångar i israeliska fängelser ) är i fara och påstod vidare att "bosättare smutsat ner" den för muslimer mycket viktiga moskén (tredje heligaste platsen inom Islam) på judarnas heligaste plats Tempelberget.

Quds News Network har hela 5,5 miljoner läsare på Facebook och attraherar framför allt de unga. I ett videoklipp som den palestinska mediajätten lagt upp på sin facebooksida uppmanas läsarna att utföra terrordåd efter Jerusalemdagens firande.

"Pratet är över. Sök efter kulor och gevär! Gör inte fångarna till döda kroppar i ockupationsfängelserna! Vad väntar du på?" hetsar och uppmanar Quds News Network i videoklippet som har nära 160 000 visningar på Facebook.

Vilka blir offer för sådana våldsbejakande uppmaningar? Jo framförallt judar i Israel. Både judiskt och palestinskt liv förspills genom sådana uppmaningar.

Fred och demokratiska värderingar blir lidande.

De enda som stärks är de destruktiva krafter i den Palestinska myndigheten som vill se både judiskt och palestinskt blod flyta längs Jerusalems gator och bortom dessa.

Vi svenskar som stödjer demokrati och fred måste agera. Skulle vi stått passiva och sett på om svenska tidningar uppmanade till våldshandlingar och terrorism?

Nej, så klart vi hade protesterat. 

Vi som undertecknar denna namninsamling vill att Sveriges utrikesdepartement och Sveriges särskilda sändebud för fredsprocessen, Per Örnéus, framför en protest mot att palestinsk media hetsar sina läsare till våldsbejakande extremism.

Vi i Sverige har sett vad uppmaningar till våldsbejakande extremism kan leda till.  

Terrorentiteten ISIS har via sina mediekanaler uppmanat sina läsare att begå terrorhandlingar i Europa.

Terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm för nu snart två månader sedan är en smärtsam påminnelse om vad uppmaningar till våldsbejakande extremism leder till.

Sverige har inte bara en moralisk skyldighet att uttala sig mot uppvigling till våld utan även politiskt ansvar. Sverige stödjer nämligen med bistånd mediautveckling i de palestinska områdena (på mediautvecklingscentret MDC på palestinska universitetet i Birzeit).

Uppmaningar från palestinsk media till  den palestinska befolkningen att ta till vapen och våld för att lösa konflikten med Israel riskerar  att sabotera Sveriges biståndsarbete som officiellt strävar åt en fredlig lösning på konflikten. 

Sverige har ett ansvar. Sverige har en röst. Kan Sverige ta ansvar och använda sin röst?

Utrikesminister Margot Wallström och svenska tjänstemän på utrikesdepartementet i Stockholm och i tjänst i Jerusalem kan och bör uttala sig fördömande mot hur palestinsk media uppmanar till våldshandlingar.Today: Perspektiv På Israel is counting on you

Perspektiv På Israel needs your help with “Utrikesdepartementet Sverige: Utrikesdepartementet: Fördöm palestinsk medias uppmaningar till våldsbejakande extremism.”. Join Perspektiv På Israel and 325 supporters today.