Låt FN ta över ansvaret för EU:s asylmottagande i Grekland

Låt FN ta över ansvaret för EU:s asylmottagande i Grekland

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Magnus Manhammar started this petition to United Nations and

Situationen vid den grekisk-turkiska gränsen och på de grekiska öarna är fruktansvärd.

Barn och vuxna på flykt möts med tårgas och våld, för att de försöker använda sin mänskliga rättighet att söka asyl.

Det är med sorg vi de senaste åren har sett att varken EU eller Grekland har byggt upp ett fungerande system för asylmottagande.

Människor har konsekvent undanhållits rätten att söka asyl och den humanitära situationen i de grekiska flyktinglägren har bara blivit sämre och sämre.

Just nu står vi mitt uppe i en mänsklig katastrof som utspelar sig vid den grekisk-turkiska gränsen och i flyktinglägren på de grekiska öarna.

Den grekiska ön Lesbos är just nu i praktiken belägrad av högerextrema grupper av våldsverkare som attackerar flyktingar, volontärarbetare och journalister som försöker återge de hemska scener som nu utspelar sig på ön.

Hundratals kravallpoliser har nyligen skickats till ön av den grekiska regeringen, men istället för att stå för säkerhet och lag och ordning agerar kravallpolisen i motsatt riktning.

Kravallpolisen låter de högerextrema våldsverkarna agera obehindrat och attackerar istället flyktingarna och lokalbefolkningen med tårgas och batonger.

Troligen beror kravallpolisens brutalitet på den hårdföra grekiska regeringens order, men förmodligen kan det råa polisvåldet även förklaras med att stora delar av den grekiska poliskåren sympatiserar med det nazistiska partiet Gyllene gryning.

EU och Grekland upprätthåller nu varken säkerheten eller de mänskliga rättigheterna.

Vill vi hitta en seriös och humanitär lösning bör vi nu kalla in en oberoende part som kan agera med ett tydligt mandat - Förenta Nationerna (FN).

EU bör skyndsamt be FN att ta över asylmottagandet vid den grekiska gränsen och på öarna.

Flyktinglägren bör skötas av FN. Asylprocesserna bör hanteras av FN och de asylsökande skyddas genom FN-personal på plats.

Istället för att finansiera den auktoritära regimen i Turkiet kan EU välja att finansiera en seriös och humanitär FN-insats som garanterar mänskliga rättigheter och ett ordnat mottagande i Europa.

Sverige har en historia av betydelsefulla humanitära insatser. I konflikter har vi ställt oss på civilbefolkningens sida. Vi har agerat till försvar för mänskliga rättigheter och emot diktaturer och förtryck.

Det finns ingen anledning för oss att inte fortsätta på den vägen.

Slut inget nytt avtal med Turkiet.

Ta initiativ till en FN-insats.

Stå upp för asylrätten.

Lyssna till ditt hjärta.

Historien kommer att ge oss rätt.

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!