Kürt kültürüne ait olan Dengbêjî (Kilam) UNESCO tarafından bir kültür miras olmalı

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.
500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
UNESCO ve tarafına Dengbêj TV bu kampanyayı başlattı

Dengbêj, Kürtçede deng (ses) ile bêj (söz) kelimelerinden oluşmuştur. Bu kelime sözün bir ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamındadır. Dengbêjlik ise Kürt toplumunda yazılı olmayan, sözlü yolla dile getirilen tarihin bir nevi çığlığıdır. Yokluğun, çaresizliğin, aşkın, sevginin, sürgünün, çatışmanın, toprağın kokusunu dört bir yana salan bir Kürt’ün destansı yaşamıdır. Birçok millet tarihe yazarak başlamış, Kürtler ise söyleyerek... Sesin ve rengin gücünü yaşam olgusuyla, farkındalıkla, gerçeklikle birleştirerek en güzel yazıcılığını bu şekilde yaptı.

Kürt’ün bu hep süregelen kültürü hiçbir zaman son bulmamış. Ne zaman bir yıkım, bir sevdalanış, bir diriliş olsa ses kendini orada belli eder. Ona yaklaşmamızla tarihin bize verdiklerini hatta bizden aldıklarını bir bir hissederiz.

Dengbêjlerin biz insanlara aktardıkları her sözün içinde Kürt medeniyetinin bir nevi doğuşu yatmaktadır. Yazılı kaynaklara aktarılamayan bu sözler dillerde destanlaşabildi.

Kürtçenin yasaklanışı, yok edilmek istenişi bu sözlü kültürün en büyük nedenidir ve dengbêjlerin aktarmak istedikleri tarihimizin bir ışığıdır

Karanlıkta dahi göremediklerimizin birdenbire ortaya çıkmasıdır.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.