Ujedinjeni u borbi protiv "korupcije virusa"

Ujedinjeni u borbi protiv "korupcije virusa"

Started
May 4, 2020
Petition to
OHR and 7 others
Signatures: 907Next Goal: 1,000
Support now

Why this petition matters

Started by Građani BiH

Pandemija koja nas je zadesila dodatno je dokazala da se ispred naših očiju i dalje svjesno zloupotrebljavaju funkcije. Mi, građanke i građani Bosne i Hercegovine, poreski obveznici koji finansiraju rad vlade i institucija, u našoj borbi protiv raznih “virusa” koji godinama vladaju društvom, te s ciljem boljih uslova za život ovom peticijom tražimo: 
1. podnošenje neopozive ostavke rukovodstva FUCZ na čelu sa gospodinom Solakom - zamjeniti isključivo s odgovornim i kompetentnim stručnjacima,
2. formiranje stručnog nezavisnog nadzornog tijela odgovornog za redovni monitoring i evaluaciju pogotovo u vanrednim okolnostima,
3. SPECIJALNU reviziju skladno sa međunarodnim revizionim standardima i Zakonom o reviziji institucija BiH, te povećanje sankcija za kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Sa 2.000 potpisa, peticija se što prije upućuje e-mailom i poštom na adrese:

 1. Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine
 2. Transparency International 
 3. Krizni štab FBiH
 4. Federalna Uprava Civilne Zaštite
 5. OHR - Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH
 6. EU Delegacija
 7. Ambasade (Švajcarska, Velika Britanija, SAD, Norveška, Švedska)
 8. Međunarodna organizacija vrhovnih revizijskih institucija - MOVRI (izvorna skraćenica INTOSAI)
 9. Vlada FBiH
   

Stoga pozivamo sve građane BiH da potpišu peticiju za podnošenje neopozive ostavke rukovodstva FUCZ, za SPECIJALNU reviziju, te za hitno formiranje stručnog nezavisnog nadzornog tijela odgovornog za monitoring i evaluaciju institucija BiH.  Unaprijed veliko HVALA na solidarnosti i zajedništvu u borbi za istinu i dobrobit svake građanke i građana, kako unutar tako i van granica Bosne i Hercegovine.

Ova peticija je pokazatelj volje građana i neće se koristiti u druge svrhe. Za sve koji ne mogu potpisati online, peticija postoji u papirnatom obliku.  Nakon određenog broja potpisa građana ova peticija se upućuje gore navedeni nadležnim institucijama u BiH.

Support now
Signatures: 907Next Goal: 1,000
Support now

Decision Makers

 • transparency international
 • OHR
 • EU Delegation
 • International Organization of Supreme Audit Institutions
 • Center for Investigative Reporting