Başarı

YÖK'ün Hukuksuz Kararının İptali

Bu kampanya 109 destekçi ile değişim yarattı!

YÖK Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümü lisans mezunlarına 3795 sayılı kanunda bulunmayan bir unvan vermiştir.Bu unvan dolayısı ile KPSS tercihi yapamakla birlikte üst öğrenin intibakında önlisans mezunlarından hiçbir farkımız bulunmamaktadır.Bu hukuksuzluğu önleyelim.

Kanun Numarası : 3795
Kabul Tarihi : 29/4/1992
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 12.5.1992 Sayı: 21226
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 31 Sayfa: 106

Madde 3 – Gördükleri mesleki teknik öğretim alanlarına göre;

a) Endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarına, "teknisyen",

b) Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker",

c) Lise üstü üç yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "yüksek tekniker",

d) Lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, erkek teknik yüksek öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve teknik eğitim fakültesi mezunları ile kız teknik öğretmen okulu, kız teknik yüksek öğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlara "teknik öğretmen",

e) Teknik öğretmen unvanını kazananlar için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenecek en fazla iki yarı yıl süreli tamamlama programlarını başarıyla bitirenlere dallarında "mühendis",

Unvanı verilir.

Bu unvanlar, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) dört yıllık lisans eğitimi veren havacılık bölümlerine; ‘Eleman’ unvanı verdi.

Kısaca; ülkemizde havacılık alanında nadir bölümler olan ve çoğu gencin hayalini süsleyen Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde-Motor Bölümleri mezunlarına; ‘Uçak Bakım Elemanı’ unvanı verildi.

Bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitiminin ardından, dört yıl lisans eğitimi veren Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksekokullarına bağlı bulunan, ÖSYM tarafından yapılan Üniversite Giriş Sınavında yüksek puanlarla öğrenci alan bu okul mezunlarına uygun görülen unvanElaman oldu. Bu eleman(!) yetiştiren okulların yüksek lisans ve doktora programları bile var.Teknisyeni duyduk. Teknikeri duyduk. Mühendisi duyduk da bu eleman neyin nesi oluyor bunu bir türlü çıkaramadım.

Yurtdışında bulunan üniversitelerde, eşdeğer bölümlerden mezun olan gençler, Uçak Bakım Mühendisi ya da Uçak Avionic Mühendisi ve Uçak Teknoloji Mühendisi gibi unvanlar alırken, ülkemizde bu bölümlere eleman denilmesi, hayret edilecek bir olay niteliğindedir.

YÖK, 26 Temmuz 2012 tarihli toplantısında; Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü’ne; Uçak Mühendisliği, Uçak Gövde-Motor Bölümü’ne ise; Uçak Kontrol Makinisti(!) unvanı vermiş, ancak, ilerleyen aylarda bu unvanlar ‘Eleman’ olarak değiştirilmiştir. Bu unvan meselesinde sapla saman birbirine iyice karışmış görünmekte.

Ülkemiz üniversitelerinin dört yıllık teknik bölümlerinin hiç bir mezununa ‘Eleman Unvanı’ verilmediği düşünüldüğünde, Türk Sivil Havacılığını ayakta tutan, olmazsa olmaz olan bu bölüm mezunlarına böyle bir unvanın verilmesi sonucunda mezunlarının mağdur edilmesi ülkemiz adına üzücüdür. Bununla birlikte, bu bölümlerin temel seviyesinde eğitim alan iki yıllık Uçak Teknolojisi Programı mezunlarına YÖK’ün ne unvanı vereceği de ayrıca merak konusudur. Sanırım, bunlara da, mesleki literatürümüzde yer almayan bir unvan daha verilebilir!

Sevgili YÖK; Hala çözemediğiniz unvan konusunda Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.

Örneğin; Dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan üniversitelere baktığımızda eşdeğer ders müfredatına sahip bölümler;

Avusturalya’da Kangan Üniversitesi ve New South Wales Üniversitesi’nde Uçak Bakım Mühendisliği (Aircraft Maintenance Engineer),

Almanya’da ABD kökenli olan Embry-Riddle Havacılık ve Uzay Üniversitesinin Berlin kampüsünde Uçak Bakım Mühendisliği (Aircraft Maintenance Engineer),

Yine Avustralya Queensland Üniversitesi’nde Avionic Mühendisliği (Aerospace Avionics Engineering)-Uçak/Havacılık Elektrik-Elektronik,

Pakistan’da Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Air Üniversitesi’nde Avionics (Uçak/Havacılık Elektrik-Elektronik) Mühendisliği. Bu okulları ve oradaki havacılık sektöründe bu okul mezunlarına ne unvan verildiğini bir gözlemleyin.

Bugün YALÇIN imzanı bekliyor!

YALÇIN TANRIVERDİ bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Uçak Elektrik-Elektronik, Uçak Gövde Motor Lisans Mezunları: YÖK'ün Hukuksuz Kararının İptali». YALÇIN ve imza atan diğer 108 kişiye katıl.