Tuz Gölü Kuruyor! Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Gölü Kurtarmak için Eylem Planı Yapmalı

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.
25.000 imzaya ulaşıldığında, bu kampanya Change.org’da en fazla imzalanan kampanyalardan birisi olur.
Vahit Kirişçi (Tarım ve Orman Bakanlığı) ve tarafına Deniz Yazici bu kampanyayı başlattı

İklim krizi kaynaklı kuraklık ve ekosistemin yanlış yönetimi nedeniyle Tuz Gölü'nü kaybediyoruz! 2021’de 5 bine yakın flamingonun ölümüyle gündeme gelen bu yok oluş, bu yıl hala devam ediyor. Yani, geçen seneden beri hiçbir önlem alınmamış. Göl kupkuru ve flamingo yavruları uçamayacak kadar küçükler; ölüyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı milli doğal değerimiz olan Tuz Gölü'nü korumak için bir eylem planı oluşturmalı, DSİ gölün ana besleme kanallarını tarımsal sulamada kullanmaktan vazgeçmeli!

Ege Üniversitesi Doktora Araştırmacısı Aydın-Kandemir ve meslektaşlarının yaptığı araştırmalara göre Tuz Gölü, 2008-2016 yıllarının yaz aylarında tamamen kurudu. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Tuz gölü, 6000 kuşun yuvalama alanı, 279 bitki ve bakteri çeşidine ev sahipliği yapıyor. Ekosistemler karbon tutarak atmosferdeki karbondioksiti dengeliyor, doğanın döngülerine sürdürerek geleceğimizi iklim krizinin etkilerine karşı dirençli hale getiriyor ve karbonsuz düzene geçişte "net sıfır emisyon" düzeylerine erişebilmek için kilit önem taşıyor.

Tuz Gölü, ev sahipliği yaptığı canlı türleriyle, ülkemizin en önemli ekosistemlerinden biri. Bu değeri, hem iklim krizi kaynaklı kuraklık hem de yanlış yönetim nedeniyle kaybediyoruz.  2021 yılında 5 bine yakın bebek ve erişkin flamingo, kontrolsüz bent çekilmesi nedeniyle topluca ölmüştü. 2022'de yine aynı şey yaşanıyor...

NASA'nın bulgularına göre göl kritik bir su seviyesinde, ve ilerleyen yıllarda önlem alınmadığı takdirde yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

Tarım ve Orman Bakanlığı milli doğal değerimiz olan Tuz Gölü'nü ve ev sahipliği yaptığı geniş ekosistemi kurtarmak, yer altı ve yer üstü suları korumak için acil bir eylem planı oluşturmalı!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.