TSM Çin Porselenleri Koleksiyonu - FARKINDA MIYIZ?

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Mehmet Nuri Ersoy tarafına Ali Serim bu kampanyayı başlattı

Olası İstanbul depreminde bu dünya mirasi zarar görecek. İdeali porselen müzesi yapılması. Tek başına bu müze bile milyon adet Çinli turisti çeker. Mao Kültür Devrimi yapınca Çindeki iyi örnekler kırdırılmış. Bizdeki koleksiyonun eşi benzeri yok! Ama bu konuda yeterince güçlü bir farkındalık da yok. Bu konunun önemini anlayacak bir bakanımız var. Diliyorum Osmanlı mirasina acil olarak layığınca sahip çıkılsın!

1496 tarihli Hazine sayım defterinde porselenlerin kayıtlarını görüyorsunuz. Saray koleksiyonu genel olarak Yuan (1279-1368), Ming (1368-1644) ve Qing (1644 – 1911) hanedanları döneminde, Longquan ve Jingdezhen bölgelerinde bulunan fırınlarda üretilen porselenlerden oluşuyor. Ama en güzel örnekleri. Osmanlı sultanlarının sofralarını süsleyen şaheserler! En kıymetli parçalar bizden diyebilirim. Geçenlerde saray koleksiyonunda olan bir tabağın kötü bir versiyonu 5 milyon GBP’ye Londra’da bir müzayedede satıldı! Tamamen spekulatif olsa da Osmanlı Saray koleksiyonlarında 10-15milyar dolar değerinde Çin porseleni olduğunu dillendiren meraklılar var!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.