Petition Closed
Petitioning Prime Minister of Turkey Recep Tayyip Erdoğan

Tell the Prime Minister of Turkey: Stop the War and Solve the Kurdish Issue in Turkey via Politics in Peace!

Başbakan’a sesleniyoruz: Savaşı bitirin ve Kürt Meselesini siyasi yollarla barış içinde çözün!

Banga me ji Serokwezirê Komara Tirk re : Şer rawestînin û pırsgirêka Kurd bi rîya siyasî û bi aşitî çareserbikin!*

The Prime Minister Erdoğan has been recommending the governments in the region using violence against their own people to stop it immediately and to expand democracy and democratic rights to their own citizens. So, why does he prefer using violence to solve the Kurdish issue in Turkey rather than using politics?

The Prime Minister of Turkey, Recep Tayyip Erdoğan and his party in power, the Justice and Development Party, embarked upon an open war, once again, against PKK (The Kurdistan Workers’ Party) since July 2011. Although the negotiations had been going on between PKK and the state officials from the National Intelligence Agency for some time, the government decided to engage in a military retaliation since July as a result of PKK’s attacks on some military targets. While the numbers of deaths and political arrests have rapidly increased, 35 Kurdish citizens, including many high school students who were all civilians and dozens of mules belonging to those villagers were killed by the warplanes in an outrageous air strike on the night of December 28, 2011.

This war must end now! The war waged by the state against PKK has been continuing for approximately 30 years and more than 40.000 lives have been lost in this conflict. Enough is enough! We urge the Prime Minister Erdoğan and the government to end this war immediately and solve the Kurdish issue via peaceful political mechanisms and provide the Kurdish people in Turkey with their political and cultural rights.

Sign the petition to demand from the Turkish government to quit its militaristic policies based on violence and destruction, to end the arrests that aim to suppress social and political opposition in the country and to move to the ground of politics to solve such an important urgent social problem right before the peoples of Turkey face another grief.

Ayten Alkan (Istanbul University, Associate Prof., PhD.)
Biriz Berksoy (Istanbul University, Lecturer, PhD.)
Güven Gürkan Öztan (Istanbul University, Assistant Prof., PhD.)
Cavidan Soykan (University of Essex, Graduate Stud., Teaching Assist.)

Bu Dilekçe Neden Önemli

Başbakan Erdoğan sürekli bölgedeki diğer yönetimlere kendi halklarına karşı şiddet kullanmamalarını salık veriyor. Diğer ülke halklarının demokratik haklarını kullanabilmelerini sağlayacak yolların açılmasını tavsiye ediyor. Peki neden kendi ülkesinde Kürt meselesini siyasi yollarla değil de şiddet ile çözmeye çalışıyor?

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki partisi Temmuz 2011 itibariyle bir kez daha PKK’ye karşı açık bir savaş ilan etmiştir. PKK ve MİT yetkilileri arasında bir süredir devam etmekte olan ikili görüşmelere rağmen PKK’nin bazı askeri hedeflere düzenlediği saldırılar neden gösterilerek Temmuz’dan beri askeri operasyonlar sürdürülmektedir. Yaşamını yitirenlerin sayısı sayısı ve siyasi tutuklamalar hızla artarken, aralarında ilkokul ve lise öğrencilerinin de bulunduğu 35 Kürt sivil ve onların geçim kaynakları sayılabilecek onlarca katır, savaş uçaklarının korkunç saldırısı sonucunda 28 Aralık 2011 gecesi katledilmiştir.

Bu savaş bugün, şimdi bitmek zorundadır! PKK karşısında devletin sürdürdüğü savaş 30 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir ve 40.000’den fazla insanın hayatına mal olmuştur. Artık yeter! Başbakan Erdoğan’ı ve hükümeti bu savaşı derhal sonlandırmaya çağırıyoruz. Savaş bitmeli, Kürt meselesi barışçıl siyasi mekanizmalar harekete geçirilerek çözülmeli ve Türkiye’deki Kürt halkı siyasi ve kültürel haklarına hemen kavuşturulmalıdır.

TC hükümetinden şiddete ve yıkıma dayalı askeri politikaları terk etmesini, ülkede sosyal ve siyasi muhalefeti bastırmaya yönelik tutuklamaları bir an önce durdurmasını istiyoruz. Hükümetin bu son derece acil ve önemli sosyal soruna, Türkiye halkları bir başka elim olayı yaşamak zorunda kalmadan evvel, hızla ve siyasi zeminde çözüm bulması için bu dilekçeyi imzalıyoruz.

Ayten Alkan (İstanbul Üniversitesi, Doç. Dr.)

Biriz Berksoy (İstanbul Üniversitesi, Öğr. Gör., Dr.)

Güven Gürkan Öztan (İstanbul Üniversitesi, Yrd. Doç. Dr.)

Cavidan Soykan (Essex Üniversitesi, Arş. Gör., Doktora Öğr.)

Banga me ji Serokwezirê Komara Tirk re : Şer rawestînin  û pırsgirêka Kurd bi rîya siyasî û bi aşitî çareserbikin!*

Serokwezir  Erdoğan, herdem li herema rojhilata navîn şîretan li serokên gelên herema dike ku li ser gelên xwe zordestîye nekin û edî dest ji vî karî berdin. Di wan axaftinên xwe de dîsa peşnîyazên wek: „Ji bo bikaranîna mafen demokratîk yên gelê xwe re rîyan berfireh bikin!“ tîne ziman. Gelo çima li Tirkîye pirsgireka kurd bi rîya sîyasi a demokratik neçareserkirin? Ji bo çi hûn dixwazin bi zordesti çareserbikin!!

Serokwezîrê TC û partîya wî ji 2011 Tîrmehe vir de li hember PKK eşqerê şer li darxist. Herçiqas di alîkî de hevdîtin di navbera nûnerên PKK û MIT `e de berdewam jî bikin, di alîye din de bi bahaneyên ku PKK erîşan li ser hedefên leşkêrî dike, bi vê sedeme ji Tîrmehê vir de operasyonen giran li hemberî PKK tên berdewamkirin. Ji ber ve yekê hejmara kesek hatin kuştin û hatina binçavkirin herdiçe zedetir dibe. Şeva berçile 2011 de 35 mirovên kurd yên sivil û katirên wan bi bombekirinan balafiran hatin katlkirin. Di nava van mirovên gelek zarok û xwendekaren lise hebûn.

Dive ku ew şer îro, niha biqede! Ew ji 30 salî zedetir bû ku hikumeta tirk li hemberî PKK şer dimeşînê. Ji 40.000 kes zedetir di vî şerî de ji jîyana xwe destberda. Edî besê! Banga me ji Serokwezir Erdogan û Hikumetî rê: „vî şerî bi lêzî bidin sekinandin“. Dive şer bê rawastandin û pirsgireka kurd bi rebazên siyasî, yen aşîtiye ben çareserkirin. Mafên gelê kurd yen siyasî û çandî ben naskirin.

Daxwaziya me ji Dewleta Komara Tirk: Êdi bese zordesti, talan û politikayi leşgeri,  Êdi bese binçewkırına mirovan, vemirandına muxalefeta civakî  û siyasî. Gere bi lez û bez pırsgıreka civakî be çareserkırin. Ji ber ku carek din buyerên xemgin li ser gelên Tirkiye neqewimin em ji bo çareserkirina wan pirgirekan imze dıdın.

Ayten Alkan (Doç. Dr.)

Biriz Berksoy (Öğr. Görv. Dr.)

Güven Gürkan Öztan (Yrd.Doç.Dr.)

Cavidan Soykan (Arş. Gör., Doktora Öğr.)

Letter to
Prime Minister of Turkey Recep Tayyip Erdoğan
To the Prime Minister of Turkey, Recep Tayyip Erdoğan,

You have been recommending the governments in the region using violence against their own people to stop it immediately and to expand democracy and democratic rights to their own citizens. So, why do you prefer using violence to solve the Kurdish issue in Turkey rather than using politics?

You and your party in power, the Justice and Development Party, embarked upon an open war, once again, against PKK (The Kurdistan Workers’ Party) since July 2011. Although the negotiations had been going on between PKK and the state officials from the National Intelligence Agency for some time, the government under your leadership has decided to engage in a military retaliation since July as a result of PKK’s attacks on some military targets. While the numbers of deaths and political arrests have rapidly increased, 35 Kurdish citizens, including many high school students who were all civilians and dozens of mules belonging to those villagers were killed by the warplanes in an outrageous air strike on the night of December 28, 2011.

This war must end now! The war waged by the state against PKK has been continuing for approximately 30 years and more than 40.000 lives have been lost in this conflict. Enough is enough! We urge you, the Prime Minister Erdoğan and the government, to end this war immediately and solve the Kurdish issue via peaceful political mechanisms and provide the Kurdish people in Turkey with their political and cultural rights.

We demand from you to:

-quit your militaristic policies based on violence and destruction!
-end the arrests that aim to suppress social and political opposition in the country!
-move to the ground of politics to solve such an important urgent social problem right before the peoples of Turkey face another grief!

Stop the War and Solve the Kurdish Issue in Turkey via Politics in Peace!
Sincerely,

Savaşı Durdurun ve Türkiye’nin Kürt Meselesini Siyaset Yoluyla, Barış içinde Çözün!

Merhaba…
Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a,

Bir süredir bölgedeki hükümetlere kendi halklarına karşı şiddet kullanmayı durdurmalarını salık veriyor ve liderlere, söz konusu ülke halklarının demokratik haklarını kullanabilmelerini sağlayacak yolların açılmasını tavsiye ediyorsunuz. Peki, neden Türkiye’de, kendi ülkenizde Kürt meselesini siyasi yollarla değil de şiddet ile çözmeye çalışıyorsunuz?

Siz ve iktidardaki partiniz, Temmuz 2011 itibariyle bir kez daha PKK’ye karşı açık bir savaş ilan etmiş bulunuyorsunuz. PKK ve MİT yetkilileri arasında bir süredir devam etmekte olan ikili görüşmelere rağmen, PKK’nin bazı askeri hedeflere düzenlediği saldırılar neden gösterilerek, liderliğinizdeki hükümet Temmuz’dan bu yana askeri operasyonların sürdürülmesini yeğliyor. Yaşamını yitirenlerin sayısı ve siyasi tutuklamalar hızla artarken, aralarında ilkokul ve lise öğrencilerinin de bulunduğu 35 Kürt sivil ve onların geçim kaynakları sayılabilecek onlarca katır, savaş uçaklarının korkunç saldırısı sonucunda 28 Aralık 2011 gecesi katledildi.
Bu savaş bugün, şimdi bitsin! PKK karşısında devletin sürdürdüğü savaş 30 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir ve 40.000’den fazla insanın hayatına mal olmuştur. Artık yeter! Sizi ve hükümeti, bu savaşı derhal sonlandırmaya çağırıyoruz. Savaş bitmeli, Kürt meselesi barışçıl siyasi mekanizmalar harekete geçirilerek çözülmeli ve Türkiye’deki Kürt halkı siyasi ve kültürel haklarına acilen kavuşturulmalıdır.

Sizden;
- şiddete ve yıkıma dayalı askeri politikaları terk etmenizi,
- ülkede sosyal ve siyasi muhalefeti bastırmaya yönelik tutuklamaları bir an önce durdurmanızı,
- bu son derece acil ve önemli sosyal soruna, Türkiye halkları bir başka elim olayı yaşamak zorunda kalmadan evvel, hızla ve siyasi zeminde çözüm bulmanızı Türkiye ve dünya halklarının mensupları olarak talep ediyoruz…

Saygılarımızla,

Şer rawestinin û pırsgirêka Kurdê Devlat'a Türk bê riya siyasî û bê aşiti çareserbêkên!

Merhaba;

Serok wezirê Devlata Türkiyê Bırêz Recep Tayyip ERDOĞAN,

Demekîye tevsiyê te dı heremêda Jê Xvermendara Lêser gellêxû zordesti nekên êdi wan şüxlêxü bêdên rawestandın. Wan pêşivara ra disa tevsiyê xü '' Je gellêxûra riya mafıxû yê demokratik û mîrovayı bıkarbînîn'' tû tini zıman. Bila, çıma Türkiyê da, dê devleta xûda pırsgiraka Kürd dê rêyı siyasida hûn çaresernakın. Bê zor desti hûn dûxazın wan pırsgirika çareserbêkın.*

Hûn û şiyana partiya we 2011 Tirmeh'ê pêda disa dê hemberê PKK ê da şer danezandın, PKK û MİT Rubiru diyaloga wan berdevam dîke. Ji alîdınde mezrandına erîşê PKK li Ser hedefi leşkeri tên mahanekırın, dı wî hemberê da hükümata bın pişengiyawedaye Jê Tirmehê heta nûha operasyonê we berdevam dikin. Destahina Jiyanan, girtini bini çawam an bi an zide dibin. Şewa 28 berçille 2011 da Di nawvandan zarukê xûwndewanê dibistanû lise yê jı tewlihew 35 mêruwê sivil bê tewu heyvani wanê abori bê teyara û bê
bımbaya hatin küştın.

Ewi şeri iro, annûha bila bikede. Bu 30 sale di hemberî PKK da devlata Türk şer dike. 40,000 zîde merow hatin kuştin. Êdi bese! Banga me jivere ewe : Hûn bi tewu hûkümetaxü derhal wî şer'ê bidin seknandın. Şer gere vere rawestandın. Pırsgirika Kürt bi aşiti û bê mekanizmayı siyasi vere çareserkırın. Gellê Kûrd, di Türkiyê'da bê mafixûyi siyasi, bê
mafıxuyi çandî were naskırın.*

Daxwazî Jê ve ewe:

- Êdi bese zordesti û talan û politikayi leşgeri

- Êdi bese binçewkırına mêrova, wemrandına, muxalefeta civakî û
siyasî.

- Gelek bi lezzu bez pırsgırika civakî vere çareserkırin. Bi
lezzu bez gelli Türkiyê berya kû buyereki xemgir disa bê Jiyan neke.

Em gelle Türkiyê û dünyayê xwastıne me jiwe :

Fermû, Şer rawestinin û pirsgirika Kürdê Türkiyê bê riya siyasî, bê riya aşiti çareserbikin..

Spas..