Tek Kullanımlık Plastik Tüketimini Durdurun!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

İnsanlara plastik ürün kullanımını doğa için bırakmalarını anlatırken bunun kendilerine bir yararı olmayacağını, plastik kullanımının verdiği zararın kendilerini etkilemediğini düşünürler. Yine aynı insanlar 4,6 milyar yıllık dünya yaşamında 80 yıllık davranış alışkanlığının terk edilmesini olanaksız görmektedirler. Bu kanıyı besleyen şirketler ve sipariş verdikleri reklamlar, moda anlayışının aşıladığı kullanmazsan geri kalmış sayılırsın algısı, ucuzluğa verilen önemin sağlığa verilmemesi bu kirli alışkanlığı devam ettirir.

Öncelikle böyle bir girişime insanın doğanın bir parçası olduğunu kabul ederek, doğanın olmadığı yerde insan yaşamının mümkün olmadığını anlayarak başlamalıyız. Dünyanın birçok yerinde tek kullanımlık plastik tüketimini yasaklayan yasaların varolduğunu biliyoruz. Ülkemiz genelinde de böyle bir yasağın atık oranını azaltacağını, kirli alan oranını azaltacağını, insanların ve diğer canlıların yaşam kalitesini iyileştireceğini biliyor ve gerçekleşmesini istiyoruz.

Geri dönüşüm, maliyetli olmasından ötürü pek çok ülke tarafından fazla tercih edilmemekte, varolan her türlü atığın sadece %30'u dönüştürülebilmektedir. Bunun yerine plastik atıklar, sistem tarafından üçüncü dünya ülkeleri olarak adlandırılan Hindistan gibi eşsiz ve köklü uygarlıklara sahip ülkelere gönderilmektedir. Geri bıraktırılmış bu ülkeler dünyanın çöplüğü haline getirilmektedir. Doğadaki hiçbir canlı bu hakarete ve kirliliğe maruz bırakılmamalıdır! Bu anlamda Delhi'deki tek kullanımlık plastik tüketiminin yasaklanması çok önemli bir adımdır!

Plastik üretiminin gerçekleşme aşamasında ortaya çıkan kirliliği yok etmek, atık toplama aşamasında zamanın ve maddi kaynakların boşa harcanmasını önlemek, dönüşüm aşamasında yaratılan kirliliği yok etmek, harcanan zaman ve maddi kaynakların ülke ekonomisine katkı olarak, daha temiz bir yaşam alanı için kullanılmasını sağlamak amacıyla plastik kullanmaktan vazgeçmeliyiz!

Kirliliği azaltmak için önce kendi yanlış tüketim alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz! Mağazalardan ve marketlerden alınan plastik bir torbanın bile tamamen yok olması için en az 1000 yıl gerektiğini, plastik su şişelerinin meme ve prostat kanseri riskini yükselttiğini aklımızdan çıkarmamalıyız! Yapmamız gereken; doğal olanı, temiz olanı ve en önemlisi sağlıklı olanı istemektir! Ancak o zaman talep ettiğimiz bize sunulur!

Doğa insan türü olmadan da yaşar, hatta daha iyi yaşar ama insan doğa olmadan yaşayamaz!

Bugün Yedirenk imzanı bekliyor!

Yedirenk Ege bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Tek Kullanımlık Plastik Tüketimini Durdurun!». Yedirenk ve imza atan diğer 830 kişiye katıl.