Tedd jobbá milliók életét!

Tedd jobbá milliók életét!

Lancée le
26 octobre 2023
Signatures : 935Prochain objectif : 1 000
Soutenir maintenant

Pourquoi cette pétition est importante

Szólítsd fel a kormányt arra, hogy szorítsa ki a kizsákmányolást az üzleti tevékenységeiből 


Jó hír, hogy az Európai Unió olyan jogszabályt vezet be, amely arra kötelezi az Európai Unió (EU) nagyvállalatait, hogy ellenőrizzék ellátási láncaikat a rabszolgaság és kizsákmányolás szempontjából, és ha ilyen visszaélést találnak, cselekedjenek.


A "kellő gondosság" kifejezés azt jelenti, hogy garantálni kell az olyan munkavállalók jogait is, akik a vállalat számára az árukat előállítják, vagy szolgáltatásokat nyújtanak.  Ezek a munkavállalók dolgozhatnak egy, az Ön városában lévő irodában, vagy egy, a világ másik felén lévő gyárban.


Az általunk vásárolt áruk és szolgáltatások mögött emberek millióinak nyomorúságos élete bújik meg,  a veszélyes és elnyomó munkakörülmények és a szegényes bérek, vagy az emberkereskedelem miatt. Ennek az uniós “kellő gondossági” irányelvnek a célja, hogy életeket változtasson meg.


Amikor az Európai Parlament véleményt nyilvánított az uniós jogszabály tervezetéről, néhány ragyogó új követeléssel egészítette ki azt. Többek között azzal, hogy több vállalatnak (nem csak a legnagyobbaknak) kell majd követni a szabályokat, és az ellátási láncban lejjebb is ellenőrizni kell annak betartását. Az Európai Parlament képviselői abban is egyetértettek, hogy a munkavállalóknak megélhetést biztosító bért kell kapniuk és joguk van az igazságszolgáltatás igénybevételéhez.


De ha nincs valódi büntetés, miért vesződnének egyes vállalatok azzal, hogy helyesen cselekedjenek?


Létfontosságú, hogy a vállalkozások komoly pénzbüntetéssel nézzenek szembe, ha egyértelműen semmibe veszik az uniós szabályokat. A nagy összegű bírság kockázatának pedig az egész EU-ban azonos métékűnek kell lennie. Ellenkező esetben egy etikátlan vállalat egyszerűen a legolcsóbb helyre költözik.  Ez nem tisztességes a többi vállalkozással szemben.

Az Európai Parlament egyetértett abban, hogy "...a pénzbüntetés felső határa nem lehet kevesebb, mint a vállalat világméretű forgalmi bevételének 5%-a..." (290. módosítás).


A világszinten mért forgalmi bevétel 5%-a aggasztaná a részvényeseket és az igazgatókat. Az 5% azt jelentené, hogy a vállalatok betartják az új szabályokat.


Szeretnénk mindezeket az extra dolgokat, amelyeket az Európai Parlament kért!


Az Európai Parlament, a Bizottság és a tagállamok most tárgyalnak a részletekről. 

 

Az Ön tagállama elfogadja a Parlament ambiciózusabb előírásait vagy gyengíti a szabályokat? 


A kormányoknak meg kell hallaniuk a nyilvánosság hangját, mert mi azt akarjuk, hogy bátran cselekedjenek!


Ha Ön elmúlt 18 éves és uniós polgár, kérjük, írja alá ezt a petíciót, amelyben arra kérjük a nemzeti kormányokat, hogy EU-szerte fogadják el az Európai Parlament “kellő gondosságra” vonatkozó követeléseit, különösen a világméretű forgalmi bevétel 5%-ához kapcsolódó szankciót.


Köszönjük!


European Freedom Network tagjai 


A European Freedom Network az emberkereskedelem és kizsákmányolás ellen küzdő szervezetek hálózata. https://www.europeanfreedomnetwork.org/ 

 

Soutenir maintenant
Signatures : 935Prochain objectif : 1 000
Soutenir maintenant