Kampanya Kapatıldı

Bu kampanya 41.555 destekçi ulaştı

İzmir Milletvekili Sn Birgül Ayman Güler 18 Temmuz 2013 günü TBMM Başkanlığına "Milletvekili Seçim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" sunmuştur.

Teklif, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun “genel baraj ve hesaplanması” başlıklı genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde, geçerli oyların yüzde 10'unu geçmeyen partilerin milletvekili çıkaramayacaklarını düzenleyen 33. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, temsili demokrasinin olmazı demokratik temsilin sağlanması için, siyasi partilerin parlamentoda temsilini engelleyen yüzde 10’luk ülke barajının kaldırılması ile milli iradenin parlamentoda tam ve eksiksiz temsilinin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

Gerekçede, barajın tamamen ortadan kaldırılması ile daha önce barajı geçebilecek durumda olup kendine yakın hissettiği bir diğer partiye oy veren seçmenin gerçek siyasi iradesiyle hareket eder hale geleceği belirtilerek, “Sonuç olarak barajın kalkmasıyla temsilde adalet sağlanmış olacak seçmenin siyasal hayata katılmasının da önü açılacaktır” denildi.

Gerekçede şu ifadeler yer aldı:

“2002 seçimlerinde ise parlamentoda seçmenlerin yüzde 54'ü temsil edilebilmiş ve temsilde ciddi bir adaletsizlik ve demokratik temsilde meşruiyet tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Seçimlerde yüzde 34.3 oranında oy alan AKP, Meclis’teki sandalyelerin yüzde 66’sını elde ederek tek başına hükümet olmuş, seçmenin yüzde 46’sı Meclis dışında kalmış ve temsil edilememiştir.”

KAMPANYANIN AMACI

Bu imza kampanyasının amacı %10 Seçim Barajının tamamen kaldırılmasını öngören söz konusu kanun teklifinin TBMM'de yasalaşmasını sağlamak üzere bir kamuoyu baskısı yaratmaktır.

SEÇİM YASASI HAREKETİ

Bu kampanyayı başlatan Seçim Yasası Hareketi, "temsilde adalet"in daha iyi bir şekilde sağlanabilmesi için seçim sisteminde bir dizi reform talep etmektedir. %10 seçim barajı bunlardan ilkidir. 9 000 imzaya ulaşan "Vekilimi Ben Seçmek İstiyorum" başlıklı diğer imza kampanyamız halen devam etmektedir. ADAY LİSTELERİnin Parti Başkanları değil seçmenler tarafından belirlenmesi ile LİDERLER HEGEMONYASIna son vermeyi hedefleyen diğer imza kampanyamızın linki:

Seçim Yasası Hareketi tamamen bağımsız bir sivil insiyatiftir. Hiçbir STK ve siyasi kurumla bağı yoktur. Detaylı bilgiyi aşağıdaki blog linkimizde bulabilirsiniz:

Bugün Seçim Yasası imzanı bekliyor!

Seçim Yasası Hareketi bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «@TBMMresmi Seçim Barajının Kaldırılması Yönündeki Kanun Teklifi Kabul Edilsin #secimbaraji». Seçim Yasası ve imza atan diğer 41.554 kişiye katıl.