''Regl Olduğumuz İçin Vergi Ödemek İstemiyoruz.'' #fahişfiyatlar #lüksdeğilihtiyaç #regl

''Regl Olduğumuz İçin Vergi Ödemek İstemiyoruz.'' #fahişfiyatlar #lüksdeğilihtiyaç #regl
Merhaba, ben Şeyma. 20 yaşında üniversite okuyan bir kadınım. Biz kadınlar belli sürelerde regl oluyoruz. Bu süre zarfında regl ürünlerini kullanıyoruz. Fakat her geçen gün fiyatı artan regl ürünlerini almakta zorluk çekiyoruz. Regl olmak bir suç değildir. Bunu suçmuş gibi gösterip bize maliyet açısından yansımasına izin vermeyeceğiz. Ben bu kampanyayı bu yüzden başlatmak istedim.
Dünyada regl sürecinde olan kadınlar benzer problemlerle yüzleşirler. Bazı kadınlar için bu süreç daha zordur. Örneğin Türkiye'deki kadınlar gibi . Bunun sebebi maddi yetersizliklerdir. Regl olan her kadın hijyenik regl ürünlerine ulaşamıyor. Çünkü bu ürünler lüks tüketim alanında yer alıyor ve %18 KDV alınıyor.
Ülkemizde malum, kadın istihdam oranı düşük. AB ülkeleri arasında en az çalışan kadın oranı Türkiye'de. Bu yüzden maalesef ki her kadının ekonomik özgürlüğü yok. Bu özgürlüğü elinde olmayan kadınlar regl ürünlerine ulaşamıyor. Kağıt ,bez parçaları gibi malzemeler kullanıyorlar. Bu sebeple sağlık sorunları ortaya çıkıyor.
Biz kadınlar toplumun yarısını oluşturuyoruz. Regl ürünleri biz kadınlar için zorunlu ihtiyaçlar listesinde. Bu zorunlu ürünler neden lüks tüketim alanına giriyor? Bu ürünlerden neden %18 KDV alınıyor? Her kadın için zorunlu olan bu ürünleri neden sadece belli bir kadın kısım alırken diğer kısım alamıyor? Regl süreci bizim elimizde değil. Bu bir zorunluluktur. Bu bir ihtiyaçtır.
Dünyadaki Regl Ürünlerindeki Durum:
- İskoçya Parlamentosu kadınlara ücretsiz hijyenik ped uygulamasını onayladı.
Bu ülkelerde hijyenik regl ürünlerinden vergi alınmıyor: İngiltere, İrlanda, Güney Afrika, Avustralya, Kanada, Hindistan, Malezya, Nikaragua, Uganda, Kenya, Tanzanya, Nijerya, Jamaika, Lübnan, Kolombiya, Ruanda.
Almanya, hijyenik ped ürünlerinin KDV'sini %19'dan %7'ye düşürdü.
Menstrual ürünler uygun bir şekilde kullanılmazsa, kadınlar ve kız çocukları enfeksiyon ve hastalıklarla karşılaşabilir. Kadın ve kız çocuklarının menstrual ürünleri alamadıkları zaman, kanamayı paçavralarla, sterilize olmayan bezlerle ve hatta gazetelerle durdurmaya çalışıyorlar. Bu çok ciddi bir sağlık riski. 21. yüzyılda kadınlar böyle bir şey yaşamamalı. Biz kadınların sağlığı maddi durumlarına bağlı olmamalı. Maddi durumlarımız farklı olsa bile her kadın hijyenik ve sağlıklı menstrual bir dönem geçirmeli.
Zorunlu bir gereksinim olan regl ürünlerinin ülkemizde fiyat düzenlemesi yapılmasını istiyoruz .Ülkemizde regl ürünleri lüks tüketim alanından çıksın .Bu ürünler üzerinden alınan %18 KDV oranı düşürülsün.
Her kadının hakkı olan menstrual dönemini rahatça ve sağlıkla geçirmesi için sizlerde bu kampanyaya destek olun!