Doktoralı Memurlara Kariyer Uzmanı Kadrosu Verilsin

Doktoralı Memurlara Kariyer Uzmanı Kadrosu Verilsin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
100 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
tbmm başkanı ve tarafına Kamuda Liyakat Platformu bu kampanyayı başlattı

DOKTORALI MEMURLAR KARİYER UZMANI OLSUN

Vasıflı olmak suç değil ki cezalandırılsın. 

Kamu Kurumlarında çalışan, 657’ye mensup, en az 10 yıl hizmeti olan, Doktora derecesine sahip memurlar, hiçbir sınava tabi tutulmadan, hiçbir koşul aranmadan, Kariyer Uzmanı kadrosuna aktarılsın. Bunun için yasal altyapı hazırlansın.

Doktora yapmak sıradan değildir, doktora yapmamışların değerlendirecekleri bir vasıf değildir

  • ·      Doktora yapmak değersiz değildir!
  • ·      Doktora yapmak kolay değildir!
  • ·      Doktora yapmak tembel insanların işi değildir!
  • ·      Doktora yapmak işten kaçanların yapacağı kadar kolay bir iş değildir!
  • ·      Doktora yapmış olanların değerini, doktora yapmamış veya yeltenmemiş olanlar belirleyemez, küçümseyemez!
  • ·      Üniversite mezunlarından çok az bir kısmı doktora yapar, çünkü birçok zorlu sınavdan ve zahmetli süreçlerden geçmek gerekir!
  • ·      Doktor derecesi tüm dünyada en saygın bilimsel unvandır!
  • ·      Peki, bizim ülkemizde neden bu denli değersizdir!

İki memur düşünün, aynı okulun aynı bölümünden mezun, aynı düzeyde yabancı dil biliyorlar (örn. YDS 70). Biri fazladan yüksek lisans yapmış ve yetmemiş Doktora yapmış, memur olmuş, 4.196 TL maaş alıyor ve emekli olursa 3.744 TL emekli maşı alacak. Diğeri sadece lisans mezunu 8.757 TL maaş alıyor, emekli olunca 6.372 TL emekli maaşı alacak.

Neden: Biri KPSS sınavından Uzman Yardımcısı olarak başlamış. Önce Uzman Yardımcısı olmuş, 3 yıl içinde tezini hazırlamış ve tezi kabul edilince Kariyer uzmanı olmuş. Diğeri işe girdiğinde KPSS yoktur, sınavla girmiş ve memur olmuş, sonra kendisini sürekli güncellemiş, yetiştirmiş, Yüksek Lisans ve Doktora yapmış, ancak 35 yaşını geçtiği için KPSS ile tekrar sınava girme ve Kariyer Uzmanı olma şansı elde edememiş.

İnsanın aklına ilk şu gelir; (1) bu uzmanlık tezi öyle önemli bir belge ki, doktora tezinden iki kat daha değerlidir ki onun için uzmanlık tezi veren, doktora tezi verenden iki kat daha fazla maaş alır ve bu da adildir. Ya da (2) bu KPSS sınavı öyle ağır bir sınav ki, ALES’ten, Bilim Sınavlarından, Doktora Yeterlilik sınavlarından daha ağırdır, o sınavı geçen, ölünceye kadar diğerinden iki kat daha maaş alabilir.

ASLINDA DURUM ŞU:

(1) Doktora Tezi tüm dünyada en saygın bilimsel yayındır ve dünyanın hangi ülkesinden almışsanız eşittir.

Buna karşın Uzmanlık Tezi (tezlerin sahiplerinden bağımsız olarak bir değerlendirme yapılıyor, yoksa her uzmanın, uzmanlık tezi orijinal ve saygındır, tartışmaların ötesindedir), hiçbir akademik dergide yayınlanmadığı için, uzmanlardan biri kopyala-yapıştır yaparsa dahi, kuruldan geçtikten sonra kabul ediliyor. Gerçekte işe yarar ve orijinal olduğunun kanıtı için A grubu bir “science index” dergide yayınlanması koşulu bile yok. Kaldı ki bilimsel bir dergide yayınlanıp orijinalliğini ispatlasa dahi, sadece bir makale değerinde olacak, asla doktora tezi ile karşılaştırılamaz. (Tekrarlıyorum, Kariyer Uzmanlarının tezlerine asla şüpheli muamelesi yapmıyoruz, sadece doktora tezleri ile karşılaştırıp, doktora derecesine sahip olanların mağduriyetini ifade etmeye çalışıyoruz).

(2) KPSS sınavında iyi bir puan almak için hayli emek veriliyor, ancak doktora derecesi almış veya buna yeltenmiş herkes bilir ki, doktora yapmak için verdikleri emekten çok daha azını verseler, KPSS sınavında tam not alırlar. Yani hiçbir KPSS sınavı doktora sınavları kadar çok emek gerektirmiyor.

Dünya sürekli değişirken memur yerinde sayarsa, devlet yerinde saymış olur. Çağı yakalamış kamu hizmeti için sürekli okuyan, dil bilen, eğitimini güncelleyen, bilime değer katan kamu çalışanları gerekir. Okuyanı cezalandırmak değil, ödüllendirmek, teşvik etmek ülke olarak bizim yararımızadır, gelecekte çocuklarımızın yararınadır.

CEZALANDIRIRSAK KİMSE VASIFLARINI GELİŞTİRMEZ

Ayrıca adalet ve hakkaniyet gereği Doktora yapmış memurların, yapmamışlar ile eşdeğerde tutulması, doktoranın değersizleştirilmesidir, bu da haksızlık olur. Tüm doktora yapanlar akademisyen olamaz, her bölüm için üniversitede o kadar kadro yok, ayrıca kamuda da bilimsel bir yaklaşımla bir şeyler katacak doktoralı memurlar gerekir.

Doktora eğitimi çok emekle, fedakarlıkla yapılıyor ve çok az kişi buna yelteniyor.  Cezalandırırsak kimse vasıflarını geliştirmek için onca zahmete girmez.

Kamu Kurumlarında çalışan, 657’ye mensup, en az 10 yıl hizmeti olan, Doktora derecesine sahip memurlar, hiçbir sınava tabi tutulmadan, hiçbir koşul aranmadan, Kariyer Uzmanı kadrosuna aktarılsın. Bunun için yasal altyapı hazırlansın.

Desteğinizi esirgemeyeceğinize inancımla

Dr. Nurettin AYDIN

Kamuda Liyakat Platformu

www.kamudaliyakat.org

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
100 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.