Tarihi Büyükada Rum Yetimhanesini Koruyalım

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

120 yıllık tarihimizi korumak ve yıkılmaya yüz tutmuş bu yapıyı yeniden ayağa kaldırmak için restorasyona ihtiyaç var. Çevre ve Şehircilik bakanlığı desteği ile tarihi Rum Yetimhanesi korunmalı ve restore edilerek günümüze ve geleceğe kazandırılmalı.

Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük çok katlı ahşap binası 1898-1899 yılları arasında otel olarak inşa edildi.Mimarlığını Alexandre Vallaury’nin üstlendiği bu binayı, 1902’de Eleni Zarifi, 10 bin sarı lira karşılığında satın aldı. Dünyanın ilk katlı ahşap yapısı olan bina Sultan Abdülhamid’in izniyle Rum yetimhanesine dönüştürüldü. 1964’te ise, Vakıflar Genel Müdürlüğü âni bir kararla yetimhaneyi kapatma kararı almıştı.
1964 yılında boşaltılan tarihi bina için Ekümenik Patrikhane, onyıllarca hukuk mücadelesi verdi. Süreç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2010 yılında binanın tapusunun Patrikhane’ye teslim edilmesine karar vermesiyle son buldu.

"Rum Yetimhanesi “Avrupa Yatırım Bankası” ve “Europa Nostra” tarafından “Avrupa’nın Tehlike Altındaki 12 Kültürel Mirası” arasında gösterildi. Rum Patrikhanesi’nin imkânları yeterli olmadığı için yapı kaderine terk edilmiş durumda."