Gemilerde Yüksek Maaş Garantili İş İlanları TUZAKTIR !!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafına Gemarsis Türkiye bu kampanyayı başlattı

YETKİSİZ KURSLAR KAPATILSIN !! YENİ DENİZCİ ADAYLARI DOLANDIRILMASIN !!

Gemilerde yüksek maaş, garantili iş' ilanları tuzak!
İşsizler "gemilerde yüksek maaş, garantili iş" ilanlarıyla tuzağa düşürülüyor. Öncelikle "kurs" adı altında işsizlerin yüzlerce lirasını alan dolandırıcılar gemilerde işe başlamayı bekleyenleri ortada bırakıyor. Denizciler bu tuzağa karşı yurttaşları uyarıyor.

İş bulmak umuduyla "Gemi Adamı" kurslarına yazılan yurttaşlar ya son birikimlerinden oluyor ya da iyice borç batağının içine giriyor, işsiz kalmaya devam ediyor.Sayısı milyonları bulan işsizler dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Umut sömürüsüne dayalı yöntemler yasal kılıflara bürünerek, hukuken hak aranamayacak şekillerde ortaya çıkıyor. Bunların en bariz örneği, zorlu çalışma şartlarıyla bilinen denizcilik sektöründe yaşanıyor.

Son dönemde gazete ve internet sitelerinde çok sayıda "gemilerde yüksek maaşlı iş" vaadi içeren ilan bulunuyor. Birçok işsiz yurttaş bu ilanların büyüsüne kapılıyor, ilanları veren firmalarla irtibata geçiyor ve tezgahın içine çekiliyor.

'YASAL' GÖRÜNÜYOR ANCAK...

Yapılan araştırma insanların iş vaadiyle kandırıldığını gözler önüne seriyor. Öncelikle, şirket görevlisi için işsiz olmanız yeterli. Size önce yüksek maaşlardan bahsediyor. Ardından bu yüksek maaşları alana gemi adamlarından olmak için kurs görülmesi gerektiği belirtiyor.İşsiz ve çoğunluğu vasıfsız yurttaşların büyük çoğunluğu da meslek öğrenme düşüncesiyle bunu kabul ediyor. Görünürde yasal olan süreç de bundan sonra işliyor. Firmalar kurs karşılığı çalışanlardan belli ücretler talep ediyor. Ödemelerde kredi kartına taksit gibi imkânlar sunuluyor. Bankalara veya çevrelerine borçlanarak kurslara yazılan ya da son birikimlerini de harcayan yurttaşlar kurslara yazılıyor.

Kurs bitiminde girilen sınavların ardından da "gemici cüzdanı" bir miktar para daha ödenerek ehliyet gibi emniyet amirliklerinden alınıyor. Peki, bu belgeler ne oluyor? Belgelerini aldıktan sonra işe başlayacağını düşünen yurttaşların hemen hepsi işsiz kalmaya devam ediyor.

'SAKIN TUZAĞA DÜŞMEYİN'

Yılları uluslararası denizlerde geçen denizciler ise bu tuzağa karşı yurttaşları uyarıyor. “Küresel kriz sebebiyle navlunların taban yaptığı, bir çok geminin 'laid up'ta bekletildiği, maaşların düşürüldüğü ve ödemelerinin düzensizleştiği  tecrübeli denizcilerin dahi iş bulmakta zorlandığı ya da bulamadığı bu günlerde umut taciri ahlak yoksunu şahıslar gözlerini milyonlarca işsizin cebindeki üç kuruşa dikmiş durumda. Aslında olay çok basit,  gazeteye ilanı veriyorsun, bir kursla anlaşıyorsun, sonra gelsin gariban vatandaş. İlanlar cezbedici. 2 bin dolara iş garantili gemici yağcı kurslarımıza kayıtlar başlamıştır. Kime ne kaptırırsan…
"Kurs süresi tamamlandıktan sonra sertifikanı liman başkanlığına müracaat ediyorsun. Liman cüzdanını alıyorsun. Ama bununla yetmiyor, gemide çalışabilmen için gerekli bütün evraklar (pasaport sağlık raporu vs) ortalama 2 bin TL'ye geliyor. Sadece 800 TL’ye işini halledeceğini düşünen vatandaş küçük bir şokun ardından borç harç diğer işlemlerini de hallettikten sonra ikinci bir şokla karşılaşıyor: İşsizlik. Ona kursu ayarlayan önce oyalıyor sonra gönderiyor. Bu insanlar daha sonra bir umut simsar peşlerinde koşmaya başlıyor. Bu işin bir diğer boyutu da simsar boyutu... Yüksek maaşlı iş vaadiyle kandırılan insanlar bu seferde simsarlar tarafından kandırılıyor. Belli ücret karşılığında kendisine iş bulacağını söyleyen simsar parayı alıyor ve toz oluyor. Bu ülkedeki yozlaşmışlığın sadece küçük bir boyutu…”
Denizcilikle ilgili internet sitelerinin forum bölümlerinde, dolandırılan yurttaşların yüzlerce şikayeti yer alıyor.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.