Otobüs duraklarında sigara içilmesinin engellenmesini istiyorum.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Otobüs durakları şuan Türkiye'de daha çok sigara içme durakları gibiler. Rahatsızlığı olanlar yada sigaradan rahatsız olanlar otobüs beklerken mecburi olarak durakta bekliyorlar ve durumdan fazlasıyla etkileniyorlar. Otobüs durakları icin bir istisna yapılıp kapalı alan sayılmasını yada sigara yasağı konulmasını istiyorum. En azından durakların birkaç metre ilersine sigara içme alanı gibi alanlar yapılırsa her iki tarafta memnun olabilir. Örneğin Rusya'da kamu alanlarında , tren istasyonlarında , metro ve otobüs duraklarında sigara içenlere 15 ila 90 dolar arası ceza kesilmekte. Herkes sigara kokusunu dumanını içine çekmek zorunda değil. 19 Kasım 2012 Tarihinde H. Salih Zengin'in aksiyon.com.tr sitesinde yazdığı yazısında şöyle bir kısım geçiyor.

"Metrobüs, otobüs, tramvay ve metro durakları, sigara yasağı kapsamına giren ortamların başında geliyor. Buralarda sigara içmek yasak; çünkü sigara içmeyen insanlarla aynı ortamda bulunduğunuz bir yer ve birazdan gelecek araca binecek olmanız da sigara kokusundan hoşlanmayanlar için büyük bir ızdırap zira. Gerçi bizim ahaliyi buna ikna etmek zor. Metrobüs duraklarında “Sigara İçmek Yasaktır” tabelası başka dünyanın insanları için yazıldığı için, yazıyı görür görmez aklına bir sigara yakmak gelir. Zaten tiryakiliğin adabındandır bir şey beklerken sigara içmek! Minibüs, taksi, otobüs, metro veya metrobüs beklerken hemen sigaraya sarılınır. Bunun adı ‘Gel gel sigarası’dır. Zira sigaradan iki fırt çekildiği anda araç hemen yolun ucunda belirir. Araç ayakucuna gelinceye kadar da sigaradan derin ve hızlı nefeslerle çeker. Tam aracın kapısındayken son bir kez derin bir nefes alır, izmariti rastgele bir yerlere fırlattıktan sonra da ciğerlerindeki dumanı otobüsün içine boşaltır. Ee ne oldu şimdi? Durakta o kadar insanı rahatsız ettiğin yetmezmiş gibi, üzerine sinen koku ve bindiğin araca üflediğin son nefesle epey bir dumanlı hava sahası oluşturdun. Ama dinleyen ve ikazdan anlayan kim?"

Ve gerçekten öyle. Otobüsün içindeyken bile dışardan binen kişiler üzerime duman soluyarak geliyorlar ve otobüs içinde bile bu kokuya mağdur kalıyorum. Neden rahatsız olan insanlar buna mağdur olmaya devam etsinler ki ?

"4207 sayılı yasa gereği topluma açık umumi yerlerde sigara içilmesi yasaktır. Bu kapsamda İETT duraklarında da sigara içilmesi yasaklanmıştır. İlgili yasağı denetleme görevi İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Tütün İrtibat Merkezlerine aittir." Peki merak ediyorum denetleme görevleri yapılıyor mu ? Ve ayrıca 2012 yılında yapılmış şöyle birşey var. "Kapalı alanlarda sigara içme yasağının genişletilmesiyle Milas’ta 50’ye yakın dolmuş durağında yasak resmen başlatılmış oldu. Üç tarafı cam ya da mika benzeri maddelerle kapatılan duraklar yasada öngörülen ‘kapalı mekan’ tanımlaması içine alınarak yasak kapsamına dahil edildi. Buna göre, yasak kapsamında olan nargile, sigara, puro, pipo ve benzeri tütün ürünlerinin kanundaki değişiklikle kapalı mekanlarda tüketilmesi, kanunda tarifi sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı olan, kapısı, pencereleri ve girişi dışında bütün yan yüzleri geçici veya kalıcı kapatılmış alanlar` kapsamına otobüs durakları da dahil edildi. Milas Belediyesi zabıta ekipleri tarafından ilçe genelindeki 50’ye yakın durağa afiş asılarak yasağın resmen uygulanmasına başlandı. Yasağa uymayanlara 2012 yılı için belirlenen 82 TL idari para cezası uygulanabilecek."

Bunu her şehre yaymak çok mu zor ?

Bugün Umut imzanı bekliyor!

Umut Sun bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «T.C. Sağlık Bakanlığı: Otobüs duraklarında sigara içilmesinin engellenmesini istiyorum.». Umut ve imza atan diğer 68 kişiye katıl.