Askerlik Şartları İyileştirilsin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Özet: Kışlalardaki fiziki şartlar (Hijyen, kapasite, sağlık hizmetleri, vb.) yeterli değildir. Özellikle bedelli askerlik sürecinin başlamasıyla artan problemlerin çözümü için düzenleme talep edilmektedir.

Kişisel hikaye: Bedelli 2.Celp Dönemi'nde Burdur 58. Piyade Alayı Komutanlığı'nda piyade er olarak 21 günlük acemi eğitimini tamamlamış bir TC vatandaşıyım. 21 günlük eğitimimi tamamlayarak terhis oldum. Kışlamızda ve birebir aldığım haberlere göre diğer kışlalarda yaşanan eksiklik ve problemleri arz ederim.

Konu: Askerlik yükümlülüğü altında olan bedelli veya uzun, kısa dönem tüm er ve erbaşların yaşadığı problemler büyük ölçüde ortak ilerlemektedir. Bu problemler şu şekilde özetlenebilir: 1) Yemekhane: Özellikle bedelli dönemlerinin başlamasıyla asker sayısındaki yoğunluk nedeniyle askerler sıcak, soğuk demeden bazen birkaç saatlik süreler boyunca sıra beklenmektedir. Bazen kaşık ve çatallar dahi tükenmektedir. Askerler eğitim saatlerine zor yetişmektedir. 2) Koğuşlar: Normalde 10-15 kişilik koğuşlarda ek yataklarla toplamda 40 kişiye kadar varan zor koşullar oluşmuştur. Havalandırma camlarının açık olması temiz hava için zorunluluk haline gelmiş, fakat ne yazık ki bu durumda da soğuk algınlığı nedeniyle ateşli salgın hastalıklar yayılmaya başlamıştır. 3) Revir: Hastalık nedeniyle revir hakkı kullanan erler, eğer ölümcül derecede acil bir durum yoksa, hatta bazen bu durumlarda dahi saatler ve günlere varan kuyruklar nedeniyle ağırlaşmaktadır. Bu nedenle koğuşların ilaç depolarına başvurup bilinçsiz ilaç kullanımları başlamıştır. Eğitimde hastalık nedeniyle eksiklik ve aksamalar yaşanmaktadır. 4) Eğitim: Eğitim alanları geniş olmasına rağmen, yoğunluk nedeniyle uygulamalar gecikmekte, özellikle artan soğuklar düşünüldüğünde, er ve erbaşlar saatlerce açık havada bekletilmektedir. 5) Hijyen: En önemli problemdir ve özellikle diğer problemlerin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Tuvalet ve banyoların kapasiteden fazla kişiye hizmet vermesi nedeniyle kirliliği, su kesintilerinin bazen saatlerce sürmesi nedeniyle deri enfeksiyonları (pişik ve yaralar) ve grip gibi bölgesel ve virütik hastalıklar meydana gelmektedir. 6) Kişisel ve Gıda Kantinleri: Kişisel bakım ürünleri satan kantinlere askerin eğitim saatleri dışında kalan zamanlarda zor yetişilmekte ve saatlerce kuyruk beklenmektedir. Ne yazık ki çoğu zaman bu kuyruklar sonucunda dahi istenen ürünler malzeme yetersizliği yüzünden bulunamamaktadır. Acil ihtiyaç ürünü olan şişe sular dahi zaman zaman tükenmektedir.

Harekete geç! Askerin başta en önemli sorun olarak görülen hijyen problemi olmak üzere, benzeri fiziki şartlarının iyileştirilmemesi durumunda bedensel ve ruhsal sağlık problemlerinin oluşması kaçınılmazdır. Bu durum gelecekte toplum sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kişileri en önemli vatani görev olan askerlik sorumluluğundan ve mesleğinden uzaklaşmaya yöneltebilir. Bir an önce gerekli tedbirleri alacağınızı düşündüğümüzden, konuyu bilginize önemle arz ederiz.

Bugün Zaven imzanı bekliyor!

Zaven Agay bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «T.C.Milli Savunma Bakanlığı: Askerlik Şartları İyileştirilsin». Zaven ve imza atan diğer 69 kişiye katıl.