Her iş yerine Kreş ve Bakım evi istiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Hak-İş konfederasyonuna bağlı Hizmet İş Kadın Komitesi olarak
“HER İŞ YERİNE KREŞ VE BAKIM EVİ İSTİYORUZ”,

‘Çalışan kadının can yeleği kreş ve  bakım evi’

Türkiye’de her 4 kadından biri, evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra işten ayrılıyor. Devlet, kadının çalışması için teşvikleri artırsa da uygulamada sorunlar yaşanıyor. Araştırmalara göre, kadınların işten ayrılma nedenlerinin başında, iş yerinde kreş olmaması ya da bebeğini bırakacak yer bulamaması geliyor

Türkiye hali hazırda kadının iş gücüne katılım oranının düşük olduğu ülkeler arasında. TÜİK’e göre kadın istihdamı son yıllarda artış gösterse de hâlâ % 30 seviyesinde. OECD ülkelerinde bu oran yüzde 47. Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün “Çalışan Annelerin 1000 Günü Araştırması”na göre ise Türkiye’de çalışan her 4 kadından biri, evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra işten ayrılıyor.

Devlet kadınları çalışmaya teşvik etmek için doğum izni, süt izni, emzirme odası, 150'den fazla kadının çalıştığı işyerlerine kreş şartı gibi bazı adımlar atsa da bu durum çoğu zaman pratikte uygulanmıyor. Kimi zaman işveren sorun çıkarıyor, kimi zaman anneler çocuklarını bırakacak yer bulamıyor.

Bu nedenle kadınlar doğum yaptıktan sonra ya işi bırakmak zorunda kalabiliyor ya da emzirmeyi... Yine Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün araştırmasına göre annelerin % 42’si, işe geri dönüş sebebiyle emzirmeyi bırakmak durumunda kalıyor. İşi bırakan kadınların yarısı mutsuz oluyor.

Aslında çeşitli uygulamalar ile çalışan anneleri daha verimli kılmak mümkün. İşyerlerinde kreş ya da ebeveyne bakım yardımı, esnek ya da yarı zamanlı çalışma saatleri bunlar arasında.

Çalışan kadınların sorunlarını çözmek için öncelikle yuva ve kreş sorununun çözülmesi gerektiğini söyleyen kadınların oranı ise yüzde 41

Türkiye’nin dört bir yanında tüm işyerlerinde bu projenin hayata geçirilmesi için imza toplamaya devam ediyoruz, bu konuya her kesimin destek vermesi gerekiyor. “Kreş talebi sadece Belirli bölgelerin değil, milyonlarca çalışan kadınların talebidir. Türkiye’de Kreş ve Diğer Çocuk bakım olanakları son derece sınırlıdır. Türkiye istatistiklerine göre her bin çocuktan sadece ikisi 0-3 yaş arasında kreşe gitmektedir. Çocukların doğumdan itibaren bakımı ve eğitimi için başta ebeveynle olmak üzere sosyal devletin tüm kurumlarının ortak sorumluluk alması gerekmektedir. Buna uygun politikalar üretmek hükümetin görevidir. Çocuk bakımı kamusal kreşlerde ücretsiz olarak sağlanırsa uzun dönemde ekonomik ve toplumsal getirisi çok daha fazla olacaktır. Hem kadınlar çalışma yaşamına daha rahat katılacak, hem çalışan kadınlar daha üretken olacak hem de kreş eğitimi alan çocuklar daha donanımlı büyüyecektir. "Tüm kamu kurumlarında; 7-24 açık, ücretsiz, nitelikli eğitim ve bakım hizmeti sunan sadece çalışan kadınlara değil, çalışanlarında çocukları için denetimi bakanlık tarafında yapılan bağımsız kreşler açılması zorunluluğu getirilmelidir. Günümüzde kadın çalışanların ülke ekonomisine katkılarının ne derece arttığı gözler önündedir ve bu katkıların daha da artabilmesi için kadın çalışanlarımızın sayının artması açısından çalışma koşullarını olabildiğince rahatlatmak adına bu kampanyamızın gerçekleşmesi temenni ediyoruz.