KYK Borçları Silinsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

KYK kredileri üniversite öğrenimi gören öğrencilerin bu süre zarfında bir nebze olsun geçimini sağlamak için aldığı kredilerdir. Bursa ihtiyacı olduğu halde kendisine burs verilmeyen milyonlarca öğrenci bu kredileri almış ve almaya da devam etmektedir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu 18 yaşlarında, üniversitenin başlarında aldığı bu kredilerle barınma, ulaşım, beslenme gibi temel ihtiyaçlarının bir kısmını anca karşılayabilmiş; öğrenimini sürdürebilmek için öğrencilik döneminde çeşitli işlerde çalışmış, çalışmaya devam etmektedir.

Anayasa’da da belirtildiği üzere eğitim ve öğretim devletin ödevlerinden biridir ve ihtiyacı olan öğrenciler burs gibi yollarla desteklenmek zorundadır. Ancak bugün ihtiyacı olmasına rağmen kendisine burs verilmeyen, geçmişte KYK kredi almış 5 milyonu aşkın KYK borçlusu, 280 bini aşkın KYK borcundan ötürü icralık genç görüyoruz. Tarihin en yüksek işsizlik ve genç işsizlik oranının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Gençler ya işsiz, ya düşük ücretlere çalışıyor ya da lisans diplomasını aldığı bölümden farklı -genellikle kısa vadeli- işlerde çalışıyor. Milyonlarca genç bu koşullar altında hayata tutunmaya çalışırken gençliğinin ilk dönemlerinde on binlerce liralık KYK borçları ve  her ay uygulanan %1.4 faizin altında eziliyor. Milyonlarca genç için KYK borçlarının miktarı yakın bir gelecekte hayal edebileceğinden çok daha fazla.

Ödenemeyeceği gayet açık olan bu borçların silinmesi konusunda yetkililer tarafından yıllardır sözler, vaatler, müjdeler veriliyor. Şu gayet açıktır ki milyonlarca genç yapılandırma veya başka bir yolla bu borçları ödeyebilecek durumda değil. Devletin vergi veya birçok farklı kalemdeki alacağının patronlar lehine silindiğini yakınen görmekteyiz. Bu borçların da silinebileceğini hem biliyor hem de hakkaniyetli olanın bu olduğunu söylüyoruz.

Borçlu, işsiz, düşük ücretlerde çalışan milyonlarca gencin talebine kulak verilsin: KYK borçları silinsin!