Serbest Çalışana Devlet Güvencesi Gelsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Günümüzde insanlar teknolojinin de gelişimiyle tekstilden gıdaya, ulaşımdan bankacılığa birçok alanda artık sadece bilgisayar ve internetin olabildiği yerlerde çalışılabilmekte ve hizmet verebilmektedir. Fakat buna rağmen vergi vermeden hizmet üreten birçok çalışan olduğu gibi devlet de bu kişilere güvence vermemekte ve çarpık bir düzen ilerlemektedir. Hem para kazanan her vatandaşın yaptığı gibi internet üzerinde hizmet verenler de vergi vermeli hem de devlet çalışan insanı tıpkı diğer çalışanlar gibi güvencesi altına almalıdır. Böylece;

-Freelance yapılan/yaptırılan işlerin belgelendirilmesi devlete ve şirketlere büyük katkılar sağlayacaktır.

-Şirketler almış oldukları bu hizmetleri gider olarak belgeleyebilecek ve devlete ek "vergi kaynağı" sağlanacak.

-Bir geliştirici(hizmet sunan kişi) sahip olduğu sanal pos ile üretmiş olduğu içerik/yazılım veya sağladığı hizmetleri rahatlıkla tahsil edebilecek.

-Hizmeti kullanan veya yazılımı satın alan firmalar güvenle ödemelerini yapabilecekler.

Bu yolla iyi gelir elde eden insanlar, bir firmada çalışmak zorunda kalmayacaklar. Böylece onun oluşturacağı boşluğu başka bir meslektaşı dolduracağı için ‘’işsizliği’’ azaltacak.

-Teknoloji /Bilişim işi ile uğraşanlar Anadolu’da gerekli çevre/imkan bulamadığı için İstanbul gibi büyük şehirlere ‘’göç’’ etmek zorunda kalmayacaklar. Türkiyenin istedikleri her hangi bir yerinde ikamet ederken bu sistem üzerinden gelir elde edebilecekler.

-OpenSource yazılımlara plugin/modül geliştiren / içerik üretenler, yurtdışından Türkiyeye ciddi kazançlar sağlamış olacak.

Not:Yazılım firmaları gibi firmaların böyle bir sisteme karşı gelmesi olası. Ama aslında bu sistem onlar için de çok büyük fayda sağlayacak bir sistem. Hem kendi piyasaları bu konuda ciddi büyümeye gidecek hem de dilerlerse kendi işlerini personel çalıştırmadan bu şekilde hizmet alarak yaptırabilecekler. Dolayısıyla sgk/vergi/personel maliyetleri konu yüklerini hafifletmiş olacak.

Nasıl mı uygulanacak?

-Bir devlet bankası  altyapısı kullanılarak “Serbest Çalışma Blokeli ‘’ ticari hesap açılır.

-Bu hesap ile ilişkili olarak banka tarafından bir sanal pos tanımlanır.

-Geliştirici kendi yazdığı / geliştirdiği sistemleri kendi web sitesi üzerinden satışa çıkartır.Ödeme kısmını bankanın vereceği Sanal Pos hizmeti ile tamamlar.

-Ücret blokeli hesaba geçer, Maliye Bakanlığının belirlediği oranda vergi kesilir, banka kendi hizmet bedelini tahsil eder ve kalan kısım geliştiricin blokeli hesabında serbest bırakılır.

Örneğin:100 TL’ye site üzerinden bir yazılım satılır.

Maliye bakanlığının belirlediği vergi dilimi : %20 (Örnek)
Kdv : % 18
Banka işlem / komisyon masrafı 2.50 TL
Yazılım gelişticisinin net kazancı 65.30 TL olarak hesabına aktarılır.

-Sistemin çalışması için illaki Sanal Pos tanımlanması gerekmiyor. Serbest Çalışma Blokeli hesaba gelen tüm paralar için bu vergilendirme sistemi uygulanacak. Böylece içerik üretenler gibi sanal posa ihtiyaç duymayan insanlar ödemesini bu hesaba alacak ve sisteme dahil olacak. Ödemeyi yapan firmalar da buraya ödediği tutarı gider olarak belgeleyebilecek.

Ayrıca:

Geliştirici herhangi bir şirkette çalışmıyor ise Genel Sağlık Sigortası yerine Serbest Çalışma gibi bir isimle SGK primi yapılandırılması da yapılabilir.

Bu sistemde, kazanılan para vergiler kesildikten hemen sonra geliştiricinin hesabına aktarılmaz, ay sonunda yapılan hesaplama ile o ay içerisinde kazanılan toplam tutar üzerinden bir SGK primi hesaplanır.

Örneğin; geliştirici ilgili ay içerisinde 7500 TL’lik bir kazanç elde ettiyse bu tutar üzerinden SGK 4A çalışanı gibi net 7.500 TL’lik kazanç üzerinden primi hesaplanıp, yine banka tarafından kesilip SGK’ya devredilir. Sonrasında geliştiriciye kalan tutar aktarılır. ‘’Serbest Çalışma Primi’’nde; işsizlik sigortası, gelir vergisi ve işveren payı gibi ek hesaplamalar dahil edilmez. Bu sistem ile de, hem banka bu paraları ortalama 15 gün gibi bir dönem kullanabilecek yani bankaya girdi sağlanacak hem de SGK’ya GSS’den dolayı 60 TL yerine, kazançtan hesaplanan prim ile en az 200 TL gibi bir girdi sağlanacak. Tabii ki bu primler emeklilik için de gün olarak sayılabilecek.

Kimleri Kapsıyor?

Burada verdiğimiz örnek yazılım geliştiricisi üzerineydi fakat sistem aslında birçok meslek/kişiyi kapsamaktadır.

-Sosyal medya hesaplarını freelance olarak yürüten kişiler, içerik üreticileri,

-adwords gibi reklamları yönetenler,

-testerlar,

-youtuberlar ve daha birçok kişi bu sisteme dahil olabilir.

Bugün Mehmet Ali imzanı bekliyor!

Mehmet Ali Kiraz bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «T.C. Cumhurbaşkanlığı: Serbest Çalışana Devlet Güvencesi Gelsin!». Mehmet Ali ve imza atan diğer 106 kişiye katıl.