Kampanya Kapatıldı

Marzinc'e Hayır Kanser Olmak İstemiyorum

Bu kampanya 469 destekçiye ulaştı

Marzinc Karabük halkını zehirliyor

Hurda süreci sonucu ortaya çıkan baca tozlarını tekrar üretime kazandırmak ve baca tozundaki çinko metalini yeniden kazanmak amacıyla kurulan ve daha önce bir işçinin şüpheli ölümüyle gündeme gelen Marzinc adlı tesis Karabük halkını zehirliyor.

(İleri - Emek) Yılda 200 bin tona yakın baca tozundan 50 bin ton civarı çinko oksit elde etme kapasitesine sahip, hurda süreci sonucu ortaya çıkan baca tozlarını tekrar üretime kazandırmak ve baca tozundaki çinko metalini yeniden kazanmak amacıyla kurulan Marzinc Marmara Geri Kazanım Firması, Karabük halkını zehirliyor. Bugüne kadar kurulduğu her yerde çevreyi kirlettiği iddiasıyla tartışmalara neden olan ve daha önce  de Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin kararı ile kapatılan Marzinc şimdi de işsizliğin yoğun olarak yaşandığı  kentlerden Karabük’te faaliyet sürdürüyor.

İnternet sitesindeki kurumsal tanıtım notunda “İleri ve modern bir teknolojiyle kurulan Marzinc dünya üzerindeki benzerlerine göre çok daha çevreci ve verimli bir şekilde üretim yapıyor. İyi kalitede ürünlerinin tamamını yurtdışı pazarlarına ihraç eden tesis, Ocak 2013’ten bu yana geri dönüşüme ve Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor” ifadeleriyle sağlığa dost ve çevreci olduğunu iddia eden Marzinc hakkında Karabük halkı aynı kanaatte değil.

İŞÇİNİN KANINDA YÜKSEK KURŞUN ŞÜPHESİ

Marzinc tesisi, hurda süreci sonucu ortaya çıkan baca tozlarını tekrar üretime kazandırmak ve baca tozundaki çinko metalini yeniden kazanma işlemi sırasında iddialara göre kullandığı ham maddeden dolayı çalışan işçilerin kanında ölüme neden olabilecek düzeylerde kurşun çıkmasına neden oluyor. Bugüne kadar kurulduğu her yerde çevreyi kirlettiği iddiasıyla tartışmalara neden olan daha önce de Bursa’nın Mustafa Kemal ilçesinde kurulup Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin kararı ile kapatılan Marzinc şimdi de işsizliğin yoğun olarak yaşandığı kentlerden Karabük’te faaliyet sürüyor. Bölgedeki kaynaklar Marzinc’te çalışan işçilerin çoğunun Marzinc’in sağlığa zararlarının farkında olduğunu fakat kentte yoğun biçimde yaşanan işsizlikten dolayı Marzinc’te çalışmaya mecbur kaldıklarını söylüyor.

TESİSTE BİR İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Karabük’te açıldığından bu yana halkın şüphe ile baktığı tesiste yaşanan son olay işçi Osman Okuroğlu’nun hastalanıp yaşamını yitirmesi oldu. Kanında yoğun miktar da kurşun ve ağır metaller bulunduğu saptanan Okuroğlu yoğun öksürük şikayetiyle kaldırıldığı hastane de yaşamını yitirmişti. Birgün gazetesinin haberine göre daha önce de işletmede çalışan 130 işçinin kanında ağır metaller tespit edilmiş 33 işçi rahatsızlanarak hastaneye gitmişti. Diğer yandan otopsi raporunda ‘zatürre sonucu ölüm’ yazması kentte yaşayanların tesis hakkındaki şüphelerini gidermedi.

GIDA FABRİKALARINA YAKINLIĞI RİSK SEBEBİ

İşletmede kullanılan ham maddenin neden olduğu iddia edilen bir başka rahatsızlık ise kemik erimesi. Kente geldiği günden bu yana hep tartışmalara neden olan işletme açıldıktan kısa bir süre sonra bir süreliğine Karabük’teki üretimine son vermiş daha sonra bütün şüphelere rağmen yeniden açılmıştı. Bir başka tartışma konusu da işletmenin kurulu bulunduğu Karabük Organize Sanayi Bölgesinin bu tip bir işletme için uygun bir yer olmadığı iddiası. Alınan bilgilere göre Marzinc’in çevresinde Gıda Fabrikaları var bu oldukça riskli bir durum. Aynı zaman da Karabük Organize Sanayi Bölgesi bu tip maddeleri kullanan bir işletmenin kurulması için kent merkezine fazla yakın.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI KAPATMIŞTI

Marzinc Marmara Geri Kazanım firmasının 130 işçisinin rahatsızlanarak hastaneye başvurması üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan incelemelerde bulunmuş ve sonuçta fabrikaların bacasından çıkan atıkların geri dönüşümünü sağlayan Marzinc Marmara firmasında çalışan işçilerin çeşitli ağır metallere maruz kaldıkları iddiası üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatı üzerine, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında fabrikanın faaliyetleri durdurulmuştu. Marzinc Marmara Geri Kazanım firması hakkında inceleme başlatan ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ekipleri, 130 çalışanı sağlık şikâyetleri ile hastanelere başvuran firmanın, ‘gerekli olan önlemleri almadığı sonucuna’ varmıştı.

KARABÜK HALKI SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYOR

Karabük halkı Marzinc’e karşı sosyal medya üzerinden örgütlenmeyi denerken yetkili kurumlar Osman Okur’un otopsisi üzerinden endişelenecek bir şey olmadığın söylemeye devam ediyor. Fakat kentteki insanların şüpheleri ortadan kalkmış değil. Karabük’te bulunan demokratik kitle örgütleri ve emekten yana siyasi partilerin temsilcilerinin Marzinc konusunda ortaklaştıkları şey buradan pis kokular geldiği ve Karabük halkını bir mücadele sürecinin beklediği.

Bugün Gizli Birim imzanı bekliyor!

Gizli Birim bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: Marzinc'e Hayır Kanser Olmak İstemiyorum». Gizli Birim ve imza atan diğer 468 kişiye katıl.