DPF iptalleri doğayı ve insanları zehirliyor !

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve tarafına Yunus Aygen bu kampanyayı başlattı

İçten yanmalı motorların çalışmasında ihtiyaç duyulan bir malzeme olan dizel yakıtının yapısı sebebiyle yandığı andan itibaren benzine oranla daha dazla sayıda Nitrojen Oksit ve Nitrojen Dioksit (NOx gazları) ile yanmamış hidrokarbonlar (siyah duman), kanserojen bileşenle ve sülfür içerir. Tüm bu sebeple de yanmış hali benzine oranla hem daha hem daha zararlı olup hem de çok daha zehirlidir ve de çok daha iyi bir şekilde filtrelenmesi gerekmektedir.

Yakıt kalitesi ve kullanıma bağlı olarak zamanla tıkanan bu filtrelerin temizliği ve değişimi ülkemiz satın alma gücü açısından biraz maliyetli. Avrupada bir aracın partikül filtresi 350-400 bin km'de dolarken ülkemizde düşük yakıt kalitesinden dolayı bu rakam 100-150 bin km seviyelerinde.

Bu yüksek temizlik ve değişim maliyetlerini fırsat olarak gören bazı işletmeler yasal zemindeki bu boşluktan da istifade ederek basit bir işlem ile DPF iptali yapabilmekte. Sökülen filtreden sonra ise araç adeta çevreye zehir saçmaya başlıyor.

Yüksek maliyetlerden kaçmak isteyen vatandaş bilinçli veya firmaların yanlış yönlendirmesi neticesinde bilinçsiz olarak bu iptal işlemini gerçekleştirerek her geçen gün daha fazla kanserli hava solumamıza neden oluyor.

Ayrıca ülkemizde yapılan bu işlemler için hiçbir yasaklama veya bir denetim maalesef yok. Çevrilen her kontakta biraz daha fazla zehirleniyoruz. 2015 TÜİK verilerine göre Türkiye'de her 5 ölümden 1'i kanserden dolayı gerçekleşiyor.

Egzozdan atılan bu renksiz, kokusuz ve herhangi bir tadı olmayan karbon monoksit gazı birkaç dakikalık soluma ile bir insanı rahatlıkla öldürebilir. Ayrıca karbon monoksit havadan daha ağır olduğundan yere çökerek rüzgar ile her yere taşınabilir.

Egzoz gazında yer alan zehirli maddeler bununla sınırlı değil. Hidrokarbonlar (HC) kanser oluşumuna neden olurken azot oksitleri (NOx) 'nin de ozon tabakasını deldiği bilimsel olarak ispatlandı.

Tüm dünyada artık sınırlamaya gidilen, hatta üretimi durdurulan dizel araçlara ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarından dolayı talep hala giderek artıyor. 2018 verilerine göre dizel otomobillerin Türkiye trafiğindeki payı 20,9 puan artışla 36,6'ya yükseldi.

Dizel araç kullanıcıları bu konuda bilinçlensin, resmi denetimler hemen gelsin, çevremiz ve sağlığımız bizde kalsın !

Yaşamı "iptal" etmeyin !

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.