Ülkemizde alınan vergi ücretlerinin abartılı olması ve alım gücü dengesizliği

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Ülkemizde piyasada satışı gerçekleştirilen her üründe ciddi miktarlarda vergiler alınmakta ve ürün fiyatları ciddi oranda bu vergilerden kaynaklı olarak artmaktadır. Devletimiz üretim yapıp tesisleşmek yerine vergilerle gününü kurtaran, ülkesini ve vatandaşını refaha ulaştırmak yerine, daha da hayatı-yaşamayı zorlaştıran vatandaşının ekonomik durumunun ve alım gücünün düştüğü bireyler haline getirmektedir. En basit örneği ile anlatmak gerekirse bir cep telefonu üretmek için tesisler kuran, bünyesinde binlerce mühendis çalıştıran, araştırma geliştirme için milyonlarca hatta milyarlarca dolar harcayan bir telefon üreticisi 600 dolara bir ürün üretip tüm bu maliyetleri karşılayıp üzerine kar edebiliyorken, ülkemizde 600 dolarlık telefon vergiler ve vergilerinde vergileri ile 3000-3500 tl fiyatlarla satılmaktadır. Yani devletimiz üretimi yapandan kat kat fazlasını kazanmaktadır. Tabiki bu ülkenin vatansever bir vatandaşı olarak devletimiz kazansın isteriz ancak ay sonunu getiremeyen kendi vatandaşının sırtından aldığı haksız ve yüksek vergilerle elde etmesin. Yurt dışında fiyatların ülkemizden kat kat düşük olduğu açık ve nettir. Yurt dışında 600 dolar olan bir ürünün fiyatının ülkemizde de aynısı olması tabiki de beklenmemelidir, 600 TL değilde 900 TL olsun, mesela!  Tabi burada hesabı yaparken çoğumuz 600*3.5 =2100 tl gibi hesaplar yapmışızdır ancak hesap böyle değil, olmamalı da. Çünkü yurt dışında insanlar TL değil dolar kazanmaktalar. Gene basit bir hesap yapalım ve ABD'de en az kazanan bir işçinin aylık kazancını hesaplayalım. Saati 15 dolardan günde 8 saat çalışan bir kişi günde 120 dolar kazanır, haftanın 6 günü çalışan bir amerikalı işçi haftalık 6*120=720 dolar, ayda ise 2880 dolar kazanır. 380 dolarını gene vergilere vs. lere gittiğini düşünsek elinde 2500 dolar parası kalır ve 600 dolara bu kişi rahatlıkla istediği telefonu zorlanmadan alabilir. Ancak ülkemizde böyle bir durum söz konusu bile olamaz. Şuan güncel fiyatları ile ABD de 850 dolara satılan apple marka iphone 7 plus 256 gb bir telefon ülkemizde 5.500 tl ye satılmaktadır ve hesap ortadadır. Yurt dışında 3000 dolar kazanan bir öğretmenle ülkemizde 3000 tl kazanan öğretmen arasında ciddi bir alım gücü farkı bulunmaktadır.

Sonuç olarak demek istediğim bu sadece bir ürün üzerinden yapılmış bir hesaplama ve bunun gibi binlerce hesap yapılabilir. Yani kazancımız vergilere, hayatımızda ay sonunu nasıl getireceğiz hesapları ile uğraşmakla geçiyor.

Sizde kampanyayı imzalayarak bir şeylerin değişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Desteklerinizi, gerekli tüm makam ve mercilere ulaşacağını umduğum paylaşımlarınızı bekliyorum. Esenlikler dilerim.

Bugün HALİL imzanı bekliyor!

HALİL DUYMUŞ bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «türkiye cumhuriyeti maliye bakanlığı: Ülkemizde alınan vergi ücretlerinin abartılı olması ve alım gücü dengesizliği». HALİL ve imza atan diğer 269 kişiye katıl.