Petition Closed
Petitioning Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
This petition will be delivered to:
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı

www.yazmalar.gov.tr dijital kütüphanesinin ücretsiz olmasını talep ediyorum

Eğitim hizmetinin halka ücretsiz sunulması prensibi kapsamında tüm devlet kütüphanelerinin ve http://www.yazmalar.gov.tr/ 'deki dijital kütüphanenin ücretsiz olması gerekir.
Dünyanın seçkin kütüphane ve müzeleri çok sayıda değerli el yazmalarının "full text free download" (tam sürüm ücretsiz indirme) hizmetini sunuyorken Türkiye Cumhuriyeti neden insanlık mirası olan bilgiyi vatandaşından esirgesin ?
http://www.yazmalar.gov.tr/ 'deki eserler için araştırmacılardan sayfa başına 50 kuruş ücret isteniyor. Kültür Bakanlığı bu 50 kuruşlarla mı kalkınacak ? Bu el yazmalarıyla ilgili araştırma yapan tarihçiler, edebiyatçılar, sosyologlar, vs çok mu zengin ? Kaç tane zengin iş adamı http://www.yazmalar.gov.tr/ 'deki eserlerden araştırma yaptı ?
Yoksa eserlere ulaşmayı paralı hale getirmekle araştırmacıların önünü mü kesiyoruz ? Sözde Ermeni soykırımı iddialarına uluslararası camiada tatminkar bilimsel kanıtlar sunamayışımız ders olmadı mı?
Neden kendime ait bir kitabın sayfalarını karıştırır gibi http://www.yazmalar.gov.tr/'deki herhangi bir kitabın sayfalarını da özgürce karıştıramıyorum ?
Türkiye Cumhuriyeti'nde ilkokuldan beri karşılaşmaktan bıktığımız asık suratlı kütüphane memurlarıyla artık dijital ortamda karşılaşmayalım.
Dijital ortama aktarılma işlemi ehil ellerde bir kez gerçekleştikten sonra kitapların asılları en güvenli ortamda saklanmalı, dijital kopyası ise insanlığın ortak malı olmalıdır.

Toplumun her kesiminden okumayı veya okutmayı sevenlerin desteğini bekliyorum.

Letter to
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı