Kenevirin Yasalaşması için Türkiye Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan’a, Açık Mektup

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Louis Youssef Cardahi started this petition to Türkiye Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan

Sayın Cumhurbaşkanım,

2 Aralık 2020 de, Birleşmiş Milletlerin Narkotik Komisyonu, Psikoaktif Keneviri, 1. derece kontrollü maddeden, 4. derece kontrollü maddeye dusurdu.

Bu durumda Kenevirin farkı anlaşılıp, Eroin, Metamfetamin veya diğer toplum sağlına zarar veren modern kimyasal maddelerle hiçbir ilişkisi olmadığı kabul edildi.

Yarım asırdan beri, 1961 Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Maddeler Dair Tek Sözleşmesi ve kontrol ajansları aracılığı ile konvansiyona üye ülkelere, binlerce sene boyunca kullanılan tabii bir bitki üzerine, hâksiz kısıtlamalar getirdi.

Bu ülkemiz için, kabul edilemez bir durum.

Peki Neden?

Kenevir kullanımının rahatlatıcı özelliği hakkında bilgi vermek isterim.
Bildiğiniz üzere, Haşhaş veya Kenevir reçinesi, kenevir çiçeğinin en değerli bölümü olup, binlerce sene boyunca, Cognac, Porto ve diğer kanunen kabul edilen psikotrop maddeler gibi, çok değerli bir urun olarak takdir edilmiştir.

Yüz yıl önce, Haşhaşın en kaliteli üreticileri Buhara, Yarkent ve Anadolu topraklarıydı, tıpkı bugün, en kaliteli şarap üreticileri Fransa, İtalya ve İspanyadır.

Tarihsel bir hatırlatma yapmama izin verin.
Afganistan’in İngiliz işgalinden önce, en önemli Kenevir üreticileri Rus Türkistan, Çin Türkistan ve Osmanlı İmparatorluğuydu.
Büyük İngiltere’nin, Afyon ve Kenevir tarım ve ticaret Stratejisi uygulamasından sonra, Afganistan, İngiliz imparatorluğunun en önemli üreticisi oldu ve diğer üretici bölgelere getirilen, ekonomik ve siyasi engeller sayesinde, lider konuma getirildi.

Hâksiz kanuni kısıtlamalardan önce, Ülkemizin Kenevir üretimine zarar veren batı ülkelerin emperyalizmiydi.

O zamanlarda, Amerika Birleşik Devletleri çok ilkel bir Psikoaktif Kenevir pazarıydı.

Günümüz Türkiye’sinde, Atalarımızdan beri içtiğimiz, Haşhaş kullanımından dolayı hapise girilebilirken, Amerika’da, Kaliforniya Emerald Triangle bölgesi, global üretici olmak için kalite standart uygulamasına hazırlanıyor.

Sayın Cumhurbaşkanım, olayların ironik bir şekilde gelişmesi, beni bir Türk olarak isyan ettiriyor.

Yüzlerce sene boyunca, bölgemizin yerel ürünü olarak tanınan bir bitkinin, ülkemizde yasaklanması ve aynı anda, dünya çapında, Kenevir kullanımının yasaklanmasının arkasında olan Birleşik Amerika Devletlerinin, bu sektörde rekabet avantajı kazanması kabul edilemez.

Sayın Cumhurbaşkanım, ne yazık ki, ülkemizde, Kenevir kullanıcılarını cezalandırmak için hâksiz yere para ve güç sarf ediyoruz.
Halbuki, bunun yerine, çok daha zararlı ve yaygın olan kimyasal esrar ticaretiyle savaşmamız gerekir.
Türkiye’nin yüz yıllar boyunca liderliğini yapmış olduğu bu sektörde tekrar gelişebilmesi için bir tarım stratejisi hazırlaması gerekiyor.

Kendim ve bu açık mektubu imzalayan tüm vatandaşlar adına, sizden ricam:

1-    Bakanlar kurulunun sözleşme kurallarına göre, idari önlemler alarak, hemen Psikoaktif Kenevir kullanımını suç olmaktan çıkartması ve gerekli kanuni önlemler alınarak, mümkün olduğu kadar erken, kenevir kullanımından dolayı ceza evlerinde yatan suçluların, özelikle bu pandemi zamanında, serbest bırakılması.

2-    Bakanlar kurulunun, tarım sektöründeki uzmanlarıyla, serbest, rekabetçi ve kaliteli Kenevir üretim stratejisi geliştirerek, Türkiye’nin tekrar lider bir konuma gelebilmesi için gerekli tartışmaları başlatması.

Bu mektubun dikkatinizi çekerek, Bakanlar kurulunda tartışılabilmesini ümit ederim.

Saygılarımla,

Louis Yusuf Cardahi

0 have signed. Let’s get to 100!