AKN’NİN ADI KOTA OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİN!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Herkese Selamlar

Öncelikle destek olmak amacıyla burada bulunan ve ilgisini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.

Bilindiği gibi Adil Kullanım noktası uygulaması uzunca zamandır eleştirilmekte ve bir çok vatandaşımız değerli devlet büyüklerimize mümkün olan kanallardan ulaşmaya çalışarak bu konu hakkında ki şikayetlerini duyurmaya gayret etmiştir. Bütün imza kampanyaları, sosyal medya duyuruları ve diğer resmi uğraşlar sonucunda 2016 yılı sonunda aboneler sesini duyurabilmiş ve sevindirici haber BTK’dan gelmiştir. Karara göre 1 Mayıs 2017'den itibaren 2018 yılı sonuna kadar saat 02:00- 08:00 arası kullanımlar AKN kotasından düşmeyecek, hali hazırda düştü ise bu saatler aralığında bağlantı hızında düşüm yapılmayacak ve AKN sonrası düşen hızlar tarife hızına bağlı değişkenlik göstermek üzere kademeli olarak düşecek ve 2019 yılı içerisinde ocak ayından başlamak üzere AKN uygulaması tamamen son bulacaktı.

Gelinen noktada ise İnternet servis sağlayıcılar, 02:00- 08:00 arasında AKN uygulanmaması ve kademeli hız düşümünü zorunlu kılan karara bir yıldır uymaktalar ancak malesef bu ay, Türk Telekom’dan gelen faturalarda ki resmi bilgilendirmeye göre 1 Ocak 2019 itibariyle AKN uygulamasının son bulması durumu söz konusu edilmemektedir.

Bilakis son faturalarda gönderilen bilgilendirmeye göre, şuan ki sözleşmeli aboneler için mevcut tarifelerdeki Adil Kullanım Noktası kapsamındaki GB cinsinden değer KOTA’ya dönüştürülerek kota sonrası ek paket tanımlanacak ve ek paket kapsamında hız düşümü yapılacaktır. Bu hız düşümü, önceki AKN uygulamasında olduğu gibi kullanıcının kullandığı tarifeye göre kademeli yapılacaktır.  Hız düşümü sonrası ulaşılacak hız bir miktar yükseltilmiş olsa da AKN uygulaması son bulmaması dolayısıyla ilgili BTK kararı göz önünde bulundurulduğunda sözü edilen uygulama kullanıcı aleyhine bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türk Telekom AKN ve kotası olmayan FULL LİMİTSİZ paketleri de elbette abonelere sunmaktadır. Ancak bu paketler, AKN döneminde de sunulmakta olduğundan ve paketlerin fiyatı bir çok vatandaşımız tarafından ulaşması zor ve bazı kesinler için imkansız olduğu için, bu paketlerin Türk Telekom tarafından bir savunma aracı olarak gösterilmesini haklı bulmak imkansızdır.

Kısaca özetlemek gerekirse Telekom, AKN isimli uygulamayı sonlandırıp KOTA uygulamasına geçerek BTK’nın kararını uygulamama yönünde gayret göstermektedir. Kota sonrası yine hız düşümü olacağı için bu durumun AKN uygulandığı dönemden pratikte farkı yoktur. Hız düşümü sonrası bağlantı hızını önemsiz miktarda azaltarak durumu kullanıcının lehine gibi göstermeye çalıştıkları ve düzenleyici kurum kararına uymadıkları için uygulama başlamadan önce farkındalık yaratmak ve durumu devlet büyüklerimize duyurmak gerekiyor.

İlgi gösteren, katılım sağlayan yada sağlamayan herkese teşekkür eder, saygılarımı sunarım.