Türk Hava Yolları pilot yetiştirme süreci sözleşmesinde Türk lirası kullanılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı ve tarafına emre kılıc bu kampanyayı başlattı

Basında da yer aldığı üzere Türk Hava Yolları (Milli hava yolu firmamız) artık kendi pilotlarını kendi yetiştirme işine girişmiş ve bu konuda baya mesafe kat etmiş durumda. Birkaç yıldır kendi bünyesinde herhangi bir bölümden ön-lisans ve lisans mezunu gencin katılabileceği sınavlı programlar sunmakta. Eğitimi kendi bünyesinde vermeyi taahhüt etmekte ve bu süreç sonrası doğan 140.000 AVRO ücreti de sözleşme akdine göre pilot olmayı başaran adaydan 10 yılda tahsil etmeyi planlamaktadır.

THY Bir süre önce 100.000 Avro olan bu ücreti 140.000 Avroya çıkarmış bulunmaktadır. Bu süreç içerisindeki en büyük problem ise maaşların Türk Lirası bazından ödeniyor/ödenecek olması. Her ne kadar şirket kur artışlarını göz önüne alarak pilot maaşlarında artışa gitse de bu artış kur artışı ile yarışamamaktadır.

Örnek vermek gerekirse 100.000 Avro sözleşmeye imzalamış 2016 akademi mezunu bir pilotun o gün işe başladığındaki borcu. TL bazında 336.000 TL iken bugün bu rakam 612.000 lira olmuştur ve bugün sözleşmeye imza atan bir aday 140.000 Avro üzerinden 861.000 TL gibi bir rakama imza atmaktadır. Görüldüğü gibi asıl sorun miktarın çokluğu değil her gün artan borç miktarıdır. bugün 25.000 lira civarı ücret alan yardımcı pilot ilerleyen süreçte bu borcun katlanması sonucunda çok yıpranacak ve işini sağlıklı bir biçimde icra edemeyecektir.

Ülkemizde kurun kısa zamanda 2-3 katına çıkmayacağının garantisini kimse veremez. 2000 li yıllar ve en son yaşadığımız 2018 krizi buna en bariz örneklerdir.

Dünyanın en çok sorumluluk & kabiliyet ve psikolojik yeterlilik/moral isteyen mesleklerinden biri olan pilotluk iken. Artan borç yükü altında ezilen ve psikolojisi bozulmuş, iş akdi sözleşmesi uzamış çalışma şartları zorlaşmış pilotlar Milli Hava Yolumuzda hepimizin isteyeceği en son şey olmalıdır.

Türk Hava Yolları bu hususta bir ara yol bulmalı ve taleplere kulaklarını tıkamamalıdır. Türk pilotlar ile yapılan sözleşmelerde Türk Lirasına dönmelidir.

13 Eylül 2018 tarihli Türk Parası Kıymetini Korumu Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararda  maalesef THY vatandaşları ile yaptığı sözleşmelerde bile bu kapsam dışında tutulmuştur. Bu yanlışlıktan dönülmesi dileğiyle

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.