TDK "kadın", "kirli", "flört" kelimelerinin cinsiyetçi sözcük tanımlarını değiştirsin.

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Simay Yigit started this petition to TÜRK DİL KURUMU

Türk Dil Kurumu Sözlükleri, "kirli" kelimesinin tanımını "aybaşı durumunda bulunan (kadın)" diye yapmıştır. İnsanın doğasında olan bu adet döngüsü, "kirli" değildir, ve öyle tanımlanmamalıdır. "Kadın" kelimesi ise "analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan." diye tanımlanmıştır. Kadın, kendisine verilen bu sınırlayıcı kalıplara göre değil, kendi istediği gibi yaşamalıdır. Bu nedenle, bu tanım yanlıştır, ve değiştirilmelidir.

Aynı şekilde "erkek" kelimesi de "koca" diye tanımlanmıştır, ve örnek olarak "Kadın erkeğini uğurladı" cümlesi verilmiştir. Bir erkek olmak her zaman koca olmak anlamına gelmemektedir, ve bu tanım yanlıştır ve kısıtlayıcıdır.

"Flört" kelimesi ise kelimenin anlamından çok uzak olarak "flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)." diye tanımlanmıştır. Bu tanımlama cinsiyetçidir ve değiştirilmelidir.

"Dilimiz Kimliğimizdir" cümlesiyle kendini tanıtan Türk Dil Kurumu, acilen bu ve benzeri kelimelerin cinsiyetçi tanımlamalarını değiştirmeli, ve bunu kadınları veya erkekleri herhangi bir kalıba sokmadan, kadına ve erkeğe eşit yaklaşarak yapmalıdır. Bir kadın adet gördüğü için kirli değil, ev kadını olmayı veya çocuk yapmayı seçmediği için daha az kadın değildir. Bir erkek, koca olmadığı için daha az erkek değildir.

Siz de bu kampanyayı imzalayın ve böylece ülkemizin her bir köşesinden, her yaşta kişi tarafından sözcük anlamları bulmak için kullanılan Türk Dil Kurumu Sözcükleri platformunun cinsiyetçi yaklaşımını değiştirin.

0 have signed. Let’s get to 500!