Sivil havacılık meslek yasası.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Sivil havacılık ''tehlikeli ve en tehlikeli'' işler sınıfındadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞLERDE

ÇALIŞTIRILACAKLARIN MESLEKİ EĞİTİMLERİNE DAİR YÖNETMELİK

EK1 tablosundaki çeşitli işler başlığı altında yer alan 103 ve 104 üncü kutucukta görebilirsiniz.

103- Hava alanlarındaki uçuşa hazırlık işleri ile yer hizmetleri ve bakım işleri.

104- Uçaklarda yapılan bütün işler ve uçaklarla yapılan ilaçlama ve yangın söndürme işleri.

Bulaşıcı hastalık riski, kaza riski, terör, atmosferik radyasyon, zararli ışınlar, kabin basıncı ve daha birçok tehlikesine rağmen 86 yıldır ülkemizde sivil havacılık sektörü çalışanlarının meslek yasaları yok.

Tüm siyasi partiler ve havacılık sektörüne gönül verenlerden isteğim bana destek olmaları ve sektörde görev alan her bireyin global ölçekte icra ettikleri mesleklerini devletin ve yasaların güvencesi altında sürdürmeye devam etmeleri.

Ülkemizde sivil havacılık sektöründe çalışanların görev tanımları yapılarak standartları belirlenmiş değil. Örneğin yaşam koçluğu ve çobanlık; görev tanımları yapılarak resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmiş ve yasal meslek statüsüne sahip olmuşlardır.

Yıllardır ülkemizi dünya çapında başarılı bir şekilde temsil eden havayolu şirketlerimizin bu eğitimli, özverili, cefakar personeli diğer ülkelerdeki meslektaşlarının sahip olduğu gibi kapsamlı ve tanımlı bir meslek yasasına sahip olmayı hakediyor. (Sosyal haklar, özlük hakları, yıpranma payı hakkı ve diğer haklar)

Sivil havacılık kanunu var diyenler var, evet var. https://mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2920.pdf

Ancak burada yedinci bölümde bahsedilen ''sorumlu kaptan pilot'' imzalanan uluslarası anlaşma maddelerinde geçen ifadedir. (Pilot in command veya commander)

Pilotlar ve diğer sivil havacıların meslek yasası yok.

#tehlikelişler

İlginiz ve desteğiniz için sonsuz teşekkürler...