SİGARAYLA KAYBETTİKLLERİMİZ

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

SİGARA  :           MİNİ   CANLI   BOMBADIR.  TOPLUMUN   VE   FERDİN  KRONİK  İNTİHARIDIR.

Sigara,  ferdlere,  dünyevi   ve  uhrevi  zararlar  verirken,  toplumada,  ekonomik,  sosyal, kültürel,çevresel  v.s  zararlar  vermektedir.  Sigaranın  sağlığa  zararı  artık  bütün  doktorlar   ve  bilim  adamları  tarafından  kabul  edilmiştir.  Bu  yazımda   sağlığa  zararları  tüm  toplum   tarafından   bilindiğinden,  ben  daha  çok  ekonomik,  sosyolojik,  psikolojik   ailesel  uhrevi   vs   zararlarından   bahsedeceğim.   EĞER   SON    50  YILDA, TÜRKİYE    HİÇ   SİGARA   İÇMEMİŞ   OLSAYDI:     ORTALAMA   ÖMRÜMÜZ   3  YIL   DAHA   ARTACAKTI,   HASTANELERE   BAŞVURAN  HASTA   SAYILARIMIZ   YAKLAŞIK   %   23   AZALACAKTI.  3.2   MİLYAR   TOPLAMDA POLİKLİNİK,  YATAN  HASTA     DAHA   AZ   OLACAKTI. SAĞLIK   İÇİN  HARCANAN   ZAMAN, (   50   YILDA)  45  TRİLYON  SAATİMİZ   YOK   OLMAYACAKTI. SADECE   DEVLETİN  SİGARAYA  BAĞLI  SAĞLIK   KAYIPLARI   (50  YILDA )   500  MİLYAR  LİRA   BÜTÇEMİZDE   KALACAKTI.  FERDLERİN   SON   50   YILDA  SİGARAYA   VE   ONA  BAĞLI  SORUNLARA   HARCADIĞI  2.2   TRİLYON   LİRA    HEBA  OLMAYACAKTI.   TOPLAMDA     DEVLET  +  FERDLER   SON  50   YILDA   SİGARA  VE  SORUNLARINA    2. 7   TRİLYON  LİRA   HARCAMIŞLARDIR.   BU   PARANIN   (EKONOMİYE   GERİ  DÖNÜŞÜ   VERGİLER  +  İSTİHDAM    VS)  1.6  TRİLYON   LİRADIR.   2.7   -  1. 6  =    1.  1  TRİLYON   LİRAMIZ    UÇMUŞTUR.   VERGİLER   ARTTIKÇA   KAÇAK  SİGARA  ARTMAKTADIR.   DOLAYISIYLA   BU  KAYIPLARIMIZ   GİDEREK   DAHA   DA  ARTMAKTADIR.   ÜLKEMİZDE    SON   50   YILDA   YAPILAN   KAMU   YATIRIMLARI    4.  65  TRİLYON   LİRADIR. FERDLERİN  TOPLAM  YATIRIMLARI   13.8  TRİLYON  LİRADIR.   KAMU  +   FERDLER  =  18.45  TRİLYON  LİRADIR.     KISACASI   BU  YAPTIĞIMIZ   YATIRIMLARIN   %  6   SI  DAHA   FAZLA   YAPILABİLİRDİ.    SİGARA   TÜRKİYE   NİN  ZENGİNLİĞİNDEN   %   6   ÇALAN   BİR    BOMBADIR.  BU   ORANLARA    BAĞIMLILIĞA   VE  SAĞLIK   PROBLEMRİNE   BAĞLI   VERİMLİLİK VE  İŞ  GÜCÜ   KAYIPLARI   HARİÇTİR.   BUNLARI   HESAPLAMAK   BİLE   İSTEMİYORUM.

GELELİM  SOSYAL   REFAH  MUTLULUK  ENDEKSİNE:  TÜRKİYE  EKONOMİDE   17.  18.   DÜNYA   ÜLKESİ   OLMASINA   RAĞMEN   SOSYAL   REFAH    RAHAT   YAŞAM   SIRALAMALARINDA   MAALESEF    İLK   50   ÜLKE   ARASINA    GİREMEMEKTEDİR.   SİGARANIN    YAPTIĞI   REFAH   YIKIMLARININ   BU  ENDESKTEKİ   ORANI   EN   AZ   % 18  DİR.     SON   (  50  )   YILDA   HİÇBİR   İNSANIMIZ   SİGARA   İÇMESEYDİ,   TOPLUMDAKİ   TURİZM   ANLAYIŞI   VE   YAYGINLIĞI  TAM  7  KAT  ARTACAKTI.   BOŞANMALAR,  %   23  AZALACAKTI. GIDA   HARCAMALARI,   VE  DENGELİ  BESLENME   ÖZELLİKLE   YOKSUL   NÜFUSTA     % 32  ARTACAKTI.  İŞ  KAZALARI (   KAPALI   ORTAMLARDA   SİGARA  YASAKLANINCA  DİKKAT  EKSİKLİKLERİ   VE   VERİM  KAYIPLARI   ARTMIŞTIR. ) %  36  AZALACAKTI.  İNSANLAR   ARASI   İLİŞKİLERİN   BOZULMASI    AİLE   İÇİ   VE   İNSANA   ŞİDDET    %   42  AZALACAKTI.   VS.  VS.   TAM   308   KRİTERİ   TEK   TEK  SIRALAMAK   İSTEMİYORUM.

SİGARA  :             KAZANMASI   OLMAYAN   KUMARDIR.

Kumar   bir   bağımlılıktır, ferde   ve  topluma  çok  büyük  zararları  vardır.  Kumarda  kişiler  arada   bir  de   olsa   kazanırlar.  Ancak   sigara   içenler    hiçbir  zaman  kazanamazlar.   Dünyada   kazanma   ihtimali  olmayan   ve  sürekli   kaybedilen   tek  kumar   türü   sigaradır.

SİGARA  :              İSRAFIN   ANASI   VE   EN  KORKUNÇ  OLANIDIR.

Gıda  , enerji ,  zaman,  vs  israfların   hepside    topluma   ve   ferdlere   zarar  verirken,  kişilerde   sağlık  sorunu  oluşturmazlar.   Maddi   kayıplara   yol  açarlar.  Ancak   sigara  maddi   kayıpların   yanında  , sağlık   kayıplarına,  özellikle   pasif  içicilikten  dolayı   ailesinin   ve   toplumunda   sağlık   kayıplarına   yol  açılmasına  sebep  verir.  SİGARA   sağlığa   olan  zararları,  maddi  anlamda  kayıpları,     içenin,irademe  sahip   olamıyorum  diyerek   ailenin   ve   diğer   toplum   fertlerinin  paralarını   ve  sağlıklarını  kayıp  etmesine   vesile  olarak  bencilce   ve   sorumsuzca   hareket   etiğinden   dolayı,   günahtır. EN   büyük  israftır.   İSRAF   HARAMDIR.  Ahirette   hesabı  sorulacaktır.

SİGARA  :                   İNSAN   HAKKI   DEĞİL,   İNSANLIK  SUÇUDUR.

İnsanlar  diledikleri   gibi   yaşama   hürriyetine   sahiptir.   Ancak   aile    olduğunuzda   eş   ve   çocuklarınız   olduğunda  ,  paranızı   ve  sağlığınızı   ,  eşinizin   sağlığını   çocuklarınızın  sağlığını ,  tehlikeye   atamazsınız,  hem   kanunlara   göre   hemde    dinimize   göre , aile   geçiminde   kullanılması   gereken   para ,  bencilce   ve  sağlığı  tehlikeye   atacak   şekilde   kullanılamaz. Özgür  iradenizle   aldığınız  karar     kendinizle   beraber   ,  ailenize    topluma   zarar   veriyorsa    bu   insan   hakkı   değil   insanlık   suçudur.    Özellikle   dar    gelirli   ailelerde   (   sigaraiçen  oranı   maalesef   fakirlikle   doğru   orantılı  olarak  artmaktadır.  en   fakir  %  20   lik  dilimde    %  40,   2.  Fakir   %  20  lik dilimde  42,   3.  %   20  lik  dilimde  %  39,  4.dilimde  %  28,  5.   Dilimde  oran  %  15  dir. )    maddi  anlamda   büyük  götürüsü  vardır.   Aile   gelirinin  neredeyse   %  24   ü   sigaraya   harcanmaktadır.   (ASGARİ  ÜCRETLİ   TEK   GELİRİ   OLAN  AİLELERDE )  aileye   verilen   rızkı,  sorumsuzca   ve  bencilce  üstelik   pasif  içicilikle   ailesininde   sağlığını  bozacak  şekilde   kumar   oynar  gibi   yok  etmesi   insanlık   suçudur.   Eşin   hakkını,   çocuğun  hakkını  ,  toplumun  hakkını,  hem  dinimiz,   hemde   kanunlarımız  korumuştur,  korumalıdır.    SİGARA   ÖZELLİKLE    EŞE    VE   ÇOCUKLARA    KARŞI   KUL  HAKKIDIR.  Kanunlarımız  bu  hakkı  korumasada     ALLAH   Bunun   hesabını  soracaktır.

SİGARA:                   TURİZMİN   EN  BÜYÜK  DÜŞMANIDIR.

TÜRKİYE   DE  BU   MİLLİ   GELİRLE ,  turizmin   geniş  kitlelere   yayılmamasının   en  büyük  sebebi,  sigaradır.   Toplumun  en  alt  gelir  grubunda   üstelik   tek  maaşla   geçinen  ailelerinde   bile,   ister   tütün   içsin   (  yıllık  1000  lira),  ister  kaçak  sigara  içsin  (2200  lira ),  ister  vergili  içsin   (   4200  )  lira , yıllık  kayıp  vardır. SİGARA  YA   TÜRKİYEDE  YILLIK  YAKLAŞIK  50  MİLYAR   LİRA   HARCANMAKTADIR.  Eğer    TÜRKİYE    sigarayı   bırakabilirse,   bu  rakamın   en  az  20   milyar   lirası  turizme  akacaktır.   TURİZMDE   DEPRESYONUN   VE   İNSANA    ŞİDDETTİN   EN  BÜYÜK  DÜŞMANIDIR.   (  TÜRKİYEDE    26   milyon  insanımız ve  330  milyon   geceleme   ek  olarak  turizme  gelecektir.)   insana   şiddet   en  az  %  28  azalacaktır.   Ve   başta   depresyon  ilaçları   olmak  üzere     ilaç   giderimiz   yaklaşık  4.5   milyar   lira  azalacaktır.

SİGARA :                    VERİMLİLİK   DÜŞMESİNİN,   VE  İŞ  KAZALARININ  ÖNEMLİ  SEBEPLERİNDENDİR.

Sigara  içmek  için  harcanan  zaman,(  özellikle  kapalı  ortamlarda  sigara  yasağından  sonra  )   yılda,  4  milyar  saatlik  çalışma  saati  kaybı  vardır.  (   bu  rakam   sadece   8  saatlik  çalışma  süresince  aktif  çalışan 14 milyonluk   sigara  içen  kesim  içindir.   Toplam  sigara  içilirken  TÜRKİYE   , TÜM  SİGARA  İÇEN  nüfusun  kaybı    26   milyar  saattir.     )   Kısacası    sigara   içen   bir   çalışan,   mesai  saatleri  içinde   yılda   155  saat ( 19   gün)   İŞVERENDEN  ÇALMAKTADIR.  (KUL   HAKKIDIR  DUYRULUR).  BU  verimlilik  kaybımız   toplam   üretimimizde  ,   %  6   lık  kayba   yol  açmaktadır.        Özellikle  kapalı  ortamlarda   sigara   yasağı  ile  beraber  (   bu  yasağı  az   bulanlardan   ve     tamamen  destekleyenlerden   biriyim.)  (   asıl   olan   ferdlerin    sigarayı   bırakması  için   patron,  devlet,  sivil  toplum  kuruluşları  v.s   acilen   çözüm   üretmemiz   gerekmektedir.   114  maddelik  çözüm  önerilerimi   zaman  buldukça  kamuoyu  ile  paylaşacağım.)  kişide   sigara  içememeye  bağlı   dikkat  eksiklikleri,   ve   önemli  iş  kazalarında   artışlar   olmaktadır.   Son  dönemlerde   iş  güvenliği  hareretle   yapılmasına  rağmen  iş  kazalarını   düşürememizin  ana   sebeplerinden   biride   fazla   sigara  içenimiz   olması   ve  kapalı  alanlarda  sigara   yasağıyla   gelen   dikkat   eksiklikleridir.

SİGARAYLA   İLGİLİ   ÇÖZÜM   ÖNERİLERİM   YAKLAŞIK   OLARAK  25   YILLIK   HEKİMLİK  HAYATIM, 19   YILLIK EKONOMİ  DOKTORASI,     VERİMLİLİK  VE     KALİTELİ  YAŞAM   PROFESYONEL   KOÇLUK  HAYATIM,  14   YIL  SAĞLIK  BAKANLIĞINDAKİ   PSİKOSOSYAL  BÖLÜM  KOORDİNATÖRLÜĞÜM,   6  YILLIK  AİLE  DANIŞMANLIĞI   VE   CİNSEL  TERAPİLER,   SAYISI 200  Ü  BULAN   İŞLETMELERDE, 25   YILLIK  İŞYERİ  HEKİMLİĞİM   35  BİN  İŞÇİ  DE  YAPTIĞIM  ANKETLERDE,  1  MİLYONA   YAKLAŞAN   HASTA   TEDAVİLERİM,  ÇEŞİTLİ  İŞLETMELERDE   ORTAKLIK   YOLUYLA  İŞVEREN,   BAZI  İŞLETMLERDE   ÇALIŞAN,   SİGARA  ,  OBESİTE   ,  DİYABET, PSİKYATRİK  TEDAVİLER, CİNSEL   TEDAVİLER, EKONOMİ,  ŞEHİRLEŞME,  FİNANS,  VS  26  DEĞİŞİK  BÖLÜMDE  TOPLAM  400  ÜN   ÜZERİNDE  KONGRE , TOPLANTI,  SEMİNERLERDE  KATILIM   VE  KATKILARIMIN  IŞIĞINDA   114   MADDEYE   VARAN   ÖNERİLERİMİ  VAKTİM  OLDUKÇA   PAYLAŞACAGIM.

sekerdoktor@hotmail.com                                                                               DR. OSMAN  EKMEKÇİ

Bugün Osman imzanı bekliyor!

Osman Ekmekçi bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «TÜM HALKIMIZ: SİGARAYLA KAYBETTİKLLERİMİZ». Osman ve imza atan diğer 13 kişiye katıl.