"KUVER BEDELİ" denen hesap şişirme YASAKLANMALI

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Fiyatlarının makul fiyatların üzerinde seyrettiği yiyecek içecek işletmelerinde, kişi başı hesabıyla alınan ve müşteriye sunulan ekmek, peçete, tuz, karabiber, (Örnek: işkembeciyse- sirke sarımsak) gibi tamamlayıcılara ve dahi bunlar için alınan paraya denir. (Alıntı Ekşi Sözlük)

Türkiye'de birçok restoranda hala kuver bedeli adıyla ekstra para alınıyor. Antipati doğuran bir sistem olduğu kadar, müşterinin birçok mekandan soğumasına da sebep oluyor. "Karşılığında su ve ekmek verdik," diyorlar. Ama masaya bunları getirmeden önce "Su ve ekmek ister misiniz?" diye sormuyorlar. İtiraz edince de sanki almak ve ödemek zorunda olduğumuz bir şeymiş gibi davranıyorlar. Bazı işletmeler de fatura edemedikleri giderlerini (deterjandan ekmek ve suya, pek çok şeyi karşılıksız veriyoruz ve zarar ediyoruz mantığıyla bir şekilde temin etmemiz gerekiyor," diyor. Özellikle kebap restoranları en çok kuver ücreti talep eden yerler.

Türkiye'de normal olarak ödenmesi gereken bahşişi hesabın yüzde 10'u olarak geliyor. Memnuniyete bağlı olarak bunu artırmak ya da kesmek size kalmalı. Bazı işletmeler, yüzde 10 servis bedelini hesaba zaten dahil ediyor. Ki bu da olmamalı!

Çözümü çok basit, hizmeti olması gerektiği gibi verince zaten müşteri deneyimini verdiği bahşişiyle şahlandırıyor. Tam tersi de hizmetten memnun olsa bile Kuver ücretini görünce soğuyup bahşişi de kısabiliyor.

Avrupa'da; Amerika'da büyük ölçüde ortadan kaldırıldı bu zihniyet.

Yasaklanması asli arzumuz. Kuver parası almayan mekanları öncelikli tercih etmek de en azından bir tepkinin başlangıcıdır. Google'layınca birçok makale ve yazıda bu bedeli almayan mekanların listeleri paylaşılıyor.

Bir çözümü olması ümidiyle diyelim. Umuyorum ki kuver bedeli anlayışı altında iyi hizmet vermeyi hedefleyen mekanlar, iyi hizmet verilmesi karşılığının da daha büyük bir saygıyla ve sempatiyle geri dönüşü olduğunu anlayabilirler.

Belki bu hayatımızın en büyük derdi olmayabilir. Lakin bir şeylere HAYIR demeye başlamadıkça kaz olmaya devam ederiz...

Bugün Tolga imzanı bekliyor!

Tolga Kunt bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: "Kuver bedeli" denen hesap şişirme YASAKLANSIN». Tolga ve imza atan diğer 70 kişiye katıl.