KARGO FİRMALARI HAKKIMIZI YİYOR

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Herkese merhaba,

Sorun şu ki, kargo firmaları yasal hükümlülüklerinden kaçınıyorlar ve tüketici haklarımızı sömürüyorlar.

Kargoyu alırken "Kargomu sağlam ve eksiksiz bir şekilde teslim aldım" anlamına gelen imzayı atmadan önce kargonun içeriğinin sağlam ve eksiksiz olduğunu kontrol etmemize müsade edilmiyor.

Hem de A firması B firması diyemiyorum malesef, bütün kargo firmaları bunu yapıyor.

Benim bizzat yaşadığım bir olayı paylaşmak istiyorum:

Yurtiçi Kargo firması aracılığıyla internetten alışveriş yaptım ve siparişim şehrime ulaştığında saat sabah 9'du. Öğleden sonra 3'e kadar bekledim ve internetten kontrol ettiğimde "teslim edilemedi" yazısını gördüm. Bu duruma çok da şaşırmadım açıkçası her zamanki sorumsuzlukları deyip şubeye kargomu almaya gittim. Kargomu alırken imza atmadan önce kontrol etmek istediğimi belirttim ve aldığım cevap karşısında şok oldum. Kargoyu yalnızca dışarıdan kontrol edebileceğimi, imza atmadan teslim alamayacağımı söylediler. Konuya dair bir kanun bilmediğim için dediklerini yaptım ve imza attım. Kargoyu eve geldiğimde açtım ve aldığm ürünün kutusunun ezilmiş olduğunu gördüm. Ayrıca "Geldik, bulamadık." ibaresinin de kargo paketimin yırtılıp içine koyulmuş olduğunu gördüm.

İnternetten mevzuat.gov.tr sitesine girip 4295 sayılı karayolu taşıma kanununu açıp okuduğumda şu yazıyla karşılaştım:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gönderenin sorumluluğu

— MADDE 8. —

Gönderen, eşyanın varışnoktası, cinsi, miktarı ve nitelikleri ile diğer önemli bilgileri tam ve doğru olarak taşımacıya bildirmek zorundadır. Yanlış ve eksik bildirmelerden doğacak her türlü sorumluluk gönderene aittir. Taşımacı, bir ihbar veya şüphe halinde yetkili ve görevlilerin huzurunda eşyayı kontrol ettirebilir.

Acente, taşıma işleri komisyonculuğu, nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanların sorumluluğu

— MADDE 9. —

Acenteler ve taşıma işleri komisyoncuları bu sıfatla yapmış oldukları faaliyet ve işlemlerden taşımacıile müştereken ve müteselsilen sorumludur. Nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanlar, eşyayı teslim aldığı andan teslim edinceye kadar, eşyanın tamamıve kısmen kaybından ve vuku bulacak hasarından, korunması vetaşınmasından, güvenliği ve düzenliliğini sağlamaktan, çevre kirliliğini önleme ve insan sağlığını koruma konusundaki kurallara uymaktan sorumludur.

Yani yukarıdaki maddelere göre, kargonun fiziksel durumuna dair, içeriğine dair bilgileri vermek göndericiye ait bir sorumluluk. Kargomuzun eksiksiz ve sağlıklı bir şekilde bize ulaşmasından da  kargo firması sorumlu.

Peki biz bu kargonun sağlıklı ve eksiksiz olduğunu kontrol etmek istediğimizde aldığımız yanıt nedir:

- "Eksiksiz ve Sağlam Teslim Aldım." kısmına imzanı at, ardından kontrol edersin."

Bu ne anlama geliyor?

- Gönderici firmalar her zaman uyarıyor. İmza atmadan önce kontrol edin. Eğer imza atarsanız sağlam ve eksiksiz teslim aldığınızı onaylarsınız ve bu durumda sorumluluk kabul etmeyiz.

-Kargo firması ise size imzayı attırıp bütün sorumluluğu kendilerinden size aktarıyor.

-İş işten geçmiş oluyor ve imzalayıp ardından kargonuza bakıp eksik veya hasarlı olduğunu gördüğünüzde tutulan hasar tutanağının yasal olarak hiçbir anlamı kalmıyor.

- Bu durumda mağdur olan ise parasını ödeyip günlerce kargo bekleyen ve aldığı kötü taşıma hizmeti karşılığında hiçbir şey yapamayan tüketici oluyor.

Kısaca kargo firmaları gelişen e-ticaret sektörüne uyum sağlayamamaktadır veya ısrarla uyum sağlamak istememektedir. (Ki muhtemelen bu hakkımızı çiğnemek onlara zaman ve paradan tasarruf sağlıyor.)

Yetkili birimlerin bu konuya açıkça değinmesi gerekiyor. Çok net bir ifadeyle bu hakkımızı savunabilmemizi sağlayacak açıklamalar yapılması gerekiyor. Bugün ülkemizde her kargo firmasına dair açılmış binlerce şikayet var ve memnuniyet oranı %20 gibi komik sayılarda sürünüyor. Lütfen destek olun. Hakkınızı yedirtmeyin!

Bugün enes imzanı bekliyor!

enes duru bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Tüketici Sorunları Hakem Heyeti: KARGO FİRMALARI HAKKIMIZI YİYOR». enes ve imza atan diğer 28 kişiye katıl.