Kampanya Kapatıldı

Stop the murder: #EndFemicide in Turkey! Kadın cinayetlerini durduracağız!

Bu kampanya 57.825 destekçiye ulaştı

#KadinlarOldurulmesinDiye devleti görevini yapmaya çağırıyoruz. Siz de kampanyamızı imzalayıp, paylaşarak hükümetin verdiği sözleri tutmasını sağlayın!

Please sign our petition to call upon the Turkish Government to deliver on its promise of protecting women. We are determined to collect 25,000 signatures by March 8, the International Women's Day.

(Scroll down to read the petition in English)

Dünya Ekonomik Forumu'nun toplumsal cinsiyet eşitliği verilerine göre Türkiye, eşitliği sağlamakta 136 ülke arasında 127. sıradadır. Son 7 yılda Türkiye’de kadın cinayetleri yüzde 1400 artmış ve 2005 yılından bu yana 4000 kadın şiddete kurban gitmiştir. Bu ilanla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı görevini yapmaya, kendi hazırladıkları Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Eylem Planı’nın baş uygulayıcısı ve takipçisi olmaya çağırıyoruz. İnanıyoruz ki, bu plan gerçek anlamı ile uygulanır ise ülkemizin hayati problemi haline gelmiş olan Kadına Karşı Her Türlü Şiddetin önüne geçilebilecektir.

2006 yılında, Kadına Karşı Şiddetle Mücadele devlet politikası haline getirilmiş olmasına rağmen Türk hükûmeti bu politikayı hayata geçirmediği için ölen kadın sayısı gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Sadece kağıt üzerinde kalan yasal düzenlemeler nedeni ile şiddete maruz kalan kadınlar valiliklerin, emniyetin, savcılıkların kapılarından elleri boş ve daha çaresiz olarak geri çevrilmektedirler. Kimisi boşanmış oldukları eşleri tarafından, kimisi eski sevgililerinin ellerinde, kimisi ailenin erkek bireylerince katledilen bu kadınların ölüm sebepleri, yaşları kaç olursa olsun ayni. Kıskançlık, kendi hayatına kendi karar vermek istemesi, anlaşmazlık, sözde namus davası.

Lütfen, vereceğiniz imzalar ile giderek artan kadın şiddetinin önüne geçmek için atacağımız adımda yardımcı olun ve bu önemli konuda Türk hükümetini görevini yapmaya çağırın.

The petition continues in English

When it comes to gender equality, the World Economic Forum ranks Turkey 127th amongst 136 countries. In the last 3 years, more than 500 women have been murdered due to male jealousy and intolerance for women’s self-determination. This number continues to rise and leaves no hope for the girls of the next generation. The Turkish Government has not stood up for the rights of women and, stands idle as the violence continues.

Meet Ayse
Ayse was in a violent marriage for many years where she was verbally, mentally, and sexually abused on an ongoing basis. Fearing for her life she went to the Turkish Government to seek police protection, but was refused. Not long after, Ayse was murdered by her husband. Had she been provided with protection, Ayse could have still been with us today. Ayse’s story is not uncommon and not exclusive to Turkey: unless violence against women is taken seriously, it cannot be stopped.

Call To Action:
In 2006 the Turkish Government pledged to protect women and in 2010 created their National Action Plan for Combating Domestic Violence Against Women. As can be seen in Ayse’s case, the action plan is far from being implemented. Women are still unable to get the help that they deserve, while the legal institutions continue to favor their murderers. We need to show the Turkish Government that is not acceptable to treat women as second-class citizens.

We believe that implementing the National Action Plan is the vital next step to help women in their fight for equality and this is where you come in; we need your help. Every signature on the petition is important. Please send it to your networks, your family and friends. Every women deserves the right to live their life to its fullest. Not to live it in fear, abuse and without hope for the future.

Bugün Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu imzanı bekliyor!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Stop the murder: End femicide in Turkey! Kadın cinayetlerini durduracağız!». Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve imza atan diğer 57.824 kişiye katıl.