Petition Closed
Petitioning Parlament Europejski and 1 other

Stop klatkom dla królików

Supporters

Klatki, jakich używa się na fermach królików, są symbolem okrucieństwa. Nie pozwalają na wyrażanie naturalnych zachowań, ograniczają ruch do minimum i przyczyniają się do cierpienia zwierząt. Czas powiedzieć "Stop!".

W Unii Europejskiej hoduje się co roku ponad 330 milionów królików. 99% z nich jest zamykanych w klatkach. Na jedno zwierzę przypada powierzchnia równa kartce papieru A4, nie mogą się więc swobodnie poruszać albo skakać. A przecież właśnie z tym kojarzą nam się króliki.

W 2013 roku przeprowadziliśmy śledztwo na 16 fermach królików w 5 krajach – w Polsce, we Włoszech, w Grecji, w Czechach i na Cyprze.

To, co odkryliśmy to nieznana twarz chowu przemysłowego: miliony zwierząt utkwione w Epoce Klatkowej.

Na wielu fermach klatki były pokryte futrem królików, w niektórych miejscach ciała nieżywych zwierząt pozostawiano w przejściach, na wierzchu klatek, a czasem nawet w klatkach, w  których były młode króliczki.

Warunki na wszystkich fermach były podobne. I można przypuszczać, że nie są one ograniczone tylko do tych miejsc, ale że tak wyglądają wszystkie fermy hodujące króliki w UE.

Rozpoczęliśmy bardzo ambitną kampanię Koniec Epoki Klatkowej. Marzy nam się świat, w którym żadne zwierzęta nie będą trzymane w klatkach. Postanowiliśmy zacząć od królików, ponieważ na terenie UE tych zwierząt zamyka się w klatkach najwięcej. Obejrzyj nasz film i zobacz, jak wygląda chów królików w Polsce i w Europie.

Apelujemy do Ministra Rolnictwa oraz do Parlamentu Europejskiego o wprowadzenie zakazu stosowania klatek dla królików. Pomóż nam w tym!

Więcej informacji:

Dowiedz się więcej o kampanii

Poznaj nasze inne działania

Obserwuj nas na portalach Facebook, Instagram i Twitter

This petition was delivered to:
  • Parlament Europejski
  • Krzysztof Jurgiel - Minister Rolnictwa

CIWF Polska started this petition with a single signature, and now has 16,161 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Today: Agata is counting on you

Agata Renchen needs your help with “Stop klatkom dla królików”. Join Agata and 16,160 supporters today.