Stop incineració. Per una Catalunya saludable prou caos ambiental.

Stop incineració. Per una Catalunya saludable prou caos ambiental.

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 500!
Con 500 firmas, es más probable que esta petición aparezca entre las peticiones recomendadas
Plataforma Ciutadana Residu Zero ha iniciado esta petición dirigida a Teresa Jordà (Consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i agenda Rural) y

Stop incineració. Per una Catalunya saludable prou caos ambiental.
La consellera Jordà ignora i vulnera la llei que va ser aprovada gràcies a la iniciativa de les entitats socials de la Plataforma Ciutadana Residu Zero (PCRZ) i al suport de Grups Parlamentaris d’ERC, JxC; Comuns i CUP.

El Departament d’Acció Climàtica (DAC) i de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) incompleixen la Llei de moratòria perquè s’estan atorgant noves autoritzacions de noves incineradores com la de tractament de purins a TRACJUSA de Juneda i per augmentar la capacitat i la tipologia de residus a incinerar en plantes industrials de fabricació de ciment com a LAFARGEHOLCIM de Montcada i Reixac.

Demanem la retirada del Pla de Desmantellament de les Incineradores actuals, ja que és un engany.
La Llei de moratòria estableix que cal aprovar un Pla de desmantellament de les incineradores, però l’ARC preveu … no tancar-ne cap i ampliar els recursos públics i la quantitat de residus a cremar!

El Pla manté les incineradores actuals perquè ignora els efectes d’aplicar una Llei de prevenció de residus en tramitació i renuncia a fer realitat la política de prevenció i d’aprofitament dels residus, segons l’objectiu de la moratòria d’afavorir un canvi real de model de producció i de gestió dels residus.

Rebutgem aquest Pla que manté i potencia la incineració. Coherentment i contra el que preveu la Llei de moratòria, aquest pla s'hauria d'anomenar “Pla de NO tancament de les incineradores de Catalunya”.

Demanem el replantejament de la proposta de Llei de Prevenció de Residus, ja que no és una llei de prevenció, és una llei continuista de regulació dels residus: l’esborrany presentat pel govern (DAC) ignora criteris clau de la Directiva de Residus 2018 com la prioritat de prevenir la generació de residus i recuperar els materials, o el fet que no es pot considerar la incineració o valoració energètica com a recuperació. La Directiva reclama i nosaltres també, mesures urgents per canviar el model socioeconòmic malbaratador de recursos i energia.

Aquesta Llei no concreta mesures eficaces per fer real la reducció de la quantitat i perillositat dels residus. Per assolir-ho cal regular la posada al mercat de productes que no siguin reutilitzables, reparables, compostables o fàcilment reciclables. La Llei hauria de contemplar mesures concretes per garantir el canvi en la producció, el mercat i les activitats, de manera que es limiti al màxim els productes d’un sol ús, de curta durada i l’obsolescència programada...

La Llei ha d’incloure amb urgència implantar els sistemes de reutilització, devolució i retorn i la recollida porta a porta dels residus municipals. Alhora evitarà els impactes que ocasionen les infraestructures de tractament de final de canonada (abocadors i incineradores) amenaces contra la salut de les persones i el malbaratament de recursos ocasionats pels residus.

La Llei ha de fer realitat la responsabilitat ampliada del productor que han d’assumir la responsabilitat i els costos dels residus que produeixen els seus productes posats al mercat i trencar amb l’engany d’ECOEMBES.

No es controla l'industria contaminant.
Les entitats ciutadanes rebutgem la permissivitat amb les emissions de les indústries contaminants, la producció de residus i emissions que sovint es vol amagar rere declaracions publicitàries sobre l’economia circular i amenacen de deixar en no res la Llei de Prevenció de Residus que tant el Parlament com la Llei de Canvi Climàtic han ordenat posar en marxa al govern.

Per aquestes raons:

Per rebutjar l’acció del DAC i de l’ARC de total continuïtat amb les polítiques de gestió de residus que ens han dut a una situació insostenible, la PCRZ i les entitats signants iniciem una sèrie d’accions contra la política de la Consellera i demanem una rectificació clara de les actuacions que desenvolupa.

DEMANEM:

-Compliment de la moratòria a la incineració i retirada de les autoritzacions ambientals concedides per la DG de Qualitat Ambiental a TRACJUSA i a LAFARGEHOLDING.
-Retirada del Pla de desmantellament de les incineradores actuals.
-Cap inversió pública ni més recursos a la crema de residus.
-Denegació de les autoritzacions a les plantes de biomassa que cremin residus.
-Replantejament de la llei de prevenció de residus: cal una llei de prevenció i no de regulació.
-Que s’incloguin en la Llei, les polítiques, les autoritzacions i el control ambiental, la prioritat dels principis comunitaris de precaució i prevenció i la preservació de la salut de les persones i el medi.

Necessitem el teu suport per aconseguir que la Generalitat de Catalunya compleixi la Moratòria a la Incineració aprovada pel Parlament de Catalunya, comenci el desmantellament de les incineradores actuals i faci un replantejament de la proposta de la Llei de Prevenció de Residus per aprovar una que prioritzi la prevenció de generar residus i la recuperació dels materials.

Si la signatura la voleu fer com entitat podeu fer-ho escrivint a: estrategiaresiduzero@pangea.cat

Mapa de conflictes de residus de Catalunya https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1WsDUNGS_-i6ncn6014p8BK2dTCCZdppe&hl=es&ll=41.84164607650976%2C1.2566309847125545&z=8

 

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 500!
Con 500 firmas, es más probable que esta petición aparezca entre las peticiones recomendadas