STOP EXPULZĂRILOR FĂRĂ SOLUȚIE ! RĂSPUNSURI SOCIALE ȘI DEMNITATE PENTRU LOCUITORII NOII TABERE DIN NANTERRE !

Pétition fermée

Cette pétition avait 5 466 signataires

Comité de soutien BIDONVILLEVSLADÉFENSE a lancé cette pétition adressée à La Ville de Nanterre et ses autorités

În timp ce istoria imigrației și a orașelor de tranzit este onoratǎ la Nanterre, o micǎ tabǎrǎ s-a edificat acum douǎ luni la cațiva pași de fostul « oraș alb » (« cité blanche »). Adǎpostind la început câteva familii, în prezent pânǎ la o sutǎ de persoane, barǎcile au fost construite pe terenuri abandonate de câteva decenii, care aparțin în prezent grupului EPADESA (care se ocupǎ cu amenajarea zonei Défense), terenuri libere de altfel cu mult înainte de venirea acestor noi ocupanți.

Deplasați cu forța sau plecați voluntar din tabǎra Seine-Saint-Denis, locuitorii și-au construit cum au putut mai bine locuințe improvizate, în care trǎiesc fǎrǎ apǎ și electricitate, fǎrǎ dușuri sau WC-uri, într-o atmosferǎ de indiferența generalǎ. În ciuda acestor condiții, locuitorii fac eforturi pentru a menține cum pot mai bine acest spațiu de viațǎ, curat și convivial. Și dacǎ anumiți vecini (la Ferme du Bonheur), le-au împrumutat rețeaua proprie de apǎ, nevoile lor elementare sunt departe de a fi satisfǎcute. În schimb, pentru moment, rǎspunsul puterilor publice la aceste probleme a fost tǎcerea, în timp ce proprietarul terenurilor a lansat procedura de expulzare, extrem de rapidǎ, și punerea locuitorilor sub acuzare de cǎtre tribunalul din Nanterre.

Ca urmare a unei prime audiențe pe data de 3 iunie, un colectiv de susținere a locuitorilor a obținut o întrevedere cu directorul juridic al EPADESA. Aceasta s-a soldat însǎ cu un eșec, deoarece reprezentantul proprietarului a preferat privilegierea urgenței securitare și imobiliare asupra celei sociale, neluând în considerare nicio altǎ alternativǎ fațǎ de expulzarea familiilor și nicio mǎsurǎ de ajutorare a acestora. În același fel, directorul de cabinet al primarului nu a dat cu ocazia celor douǎ întâlniri pe care le-am avut niciun rǎspuns acestei situații urgente, considerând cǎ, în acest caz, responsabilitatea aparține în întregime statului, orașelor de dreapta și proprietarului terenului.

La câteva zile dupǎ cea de-a doua audiențǎ, cu toate cǎ directorul juridic asigurase colectivul nostru ca nu existǎ la ora actualǎ niciun proiect de construcție pe terenurile ocupate (parcelele 5 și 6), mai multe camioane însoțite de numeroși polițiști au vǎrsat tone de nisip la câteva sute de metri de tabǎrǎ. Ne întrebǎm așadar dacǎ EPADESA simuleazǎ astfel un șantier iminent pentru favorizarea expulzǎrilor…

Utilizând plângerile vecinilor și tǎcerea municipalitǎții, într-un comunicat iresponsabil, UMP-ul îi cere acesteia sǎ punǎ capǎt acestei « întoarceri "nedemne" la epoca bidonville-ului ».

Asasinând astfel pentru a doua oarǎ memoria și demnitatea locuitorilor bidonville-ului și a orașelor de tranzit, acest comunicat batjocorește istoria condițiilor de instalare, de viatǎ și de vecinǎtate dificile a acestora, uitând în același timp absența unei susțineri a localnicilor din partea puterilor publice, și în particular a statului. Astǎzi, la dreapta, lecția de istorie ar consta în faptul de a o împiedica sǎ se repete, cu riscul de a face din locuitorii acestor tabere în pericol persoane și mai precare decât sunt în prezent, promise unui eterne marginalizǎri și excluderi.

Cunoaștem atașamentul manifestat de cǎtre municipalitatea din Nanterre fațǎ de valorile sociale și umane și fațǎ de istoria imigrației, atașament mǎrturisit pe durata mai multor ani, cateodatǎ chiar împotriva prefecturii, cum a fost cazul cu ocazia inaugurǎrii bulevardului în memoria victimelor masacrului din 17 octombrie 1961. Astǎzi încǎ, omagiindu-l pe Abdennbi Guemiah, tânǎrul locuitor al orașului de tranzit Gutenberg ucis cu un foc de armǎ în toamna lui 1982, municipalitatea recunoaște aceastǎ istorie pluralǎ care contribuie la reputația de solidaritate a orașului nostru.

Ce se va întâmpla cu acești noi migranți, europeni veniți din Est – desemnați cel mai adesea ca « Romi » și instalați acum la Nanterre ? Mai este necesar sǎ amintim cǎ aceste populații sunt de ani întregi victimele unor discriminǎri flagrante ? Venind din partea celor mai înalte autoritǎți ale statului, aceastǎ ostilitate a facut de altfel obiectul unei condamnǎri din partea Consiliului Municipal Nanterre prin declarația din noiembrie 2010 :

« Într-un  oraș ca Nanterre, ospitalier fațǎ de populațiile strǎine și adept al mixitǎții culturale de generații întregi, este de datoria noastrǎ de a denunța caracterul rasist al acestei politici guvernamentale, și de a contribui prin acțiunile noastre la menționerea unui trai demn si decent împreunǎ ».

Dupǎ aceastǎ condamnare legitimǎ a politicii guvernamentale, și în conformitate cu legea din 5 iulie 2000 și cu Planul local de urbanism, Consiliul Municipal a anunțat crearea, în decurs de maxim un an, a unei zone de primire a populațiilor nomade. Dar unde este aceastǎ promisiune patru ani mai târziu ? Acest angajament nu-i privește de altfel doar pe « nomazi », mai ales când majoritatea migranților actuali, începând cu locuitorii taberei din Nanterre, sunt în realitate sedentari. Atunci, când vom dispune de un spațiu de viațǎ și/sau de locuințe decente ?

În reacție la utilizarea forței și la linșanjul teribil cǎruia tocmai i-a cǎzut victimǎ un tânǎr locuitor al taberei din Seine-Saint-Denis, noi, locuitori ai orașului Nanterre, cetǎțeni, militanți asociativi sau sindicali ai acestui oraș, studenți și cercetǎtori ai universitǎții, dorim sǎ alertǎm aleșii, cetǎțenii și militanții din Nanterre asupra situației dramatice, din punct de vedere social și uman, pe care o traverseazǎ familiile care traiesc în noua tabǎrǎ din Nanterre.

Facem apel la municipalitatea din Nanterre și la locuitorii sǎi pentru a aduce un rǎspuns social, un rǎspuns capabil de a permite « conviețuirea » care fǎcea altǎdatǎ bogǎția Nanterre-ului, bogǎție binecunoscutǎ de cǎtre o parte importantǎ a localnicilor și aleșilor sǎi.

Solicitǎm de urgențǎ susținerea tuturor, în particular a asociațiilor și a militanților din Nanterre, pentru a ne opune singurei proceduri de expulzare-distrugere lansatǎ împotriva locuitorilor, familiilor și copiilor din tabǎrǎ.

Urgenței sociale și politice i se adaugǎ urgența școlarǎ. În aceastǎ perioadǎ de înscrieri pentru începerea anului școlar, alertǎm îndeosebi responsabilii muncipali. Vigilența lor în ceea ce privește « problema Romilor » în trecut, responsabilitǎțile actuale în sânul comitetelor de pilotaj interministerial pentru școlarizarea « Romilor » în cadrul Ministerului Educației naționale, nu pot decât favoriza efortul pentru demnitatea acestor noi locuitori ai Nanterre-ului.

La patruzeci de ani dupǎ distrugerea ultimelor mari tabere din Nanterre, la treizeci de ani dupǎ cea a orașelor de tranzit, trebuie acționat de urgențǎ în sprijinul acestor noi locuitori ai taberei.

Expulzǎrilor și distrugerilor, le rǎspundem printr-un apel la demnitate umanǎ, urgentarea școlarizǎrii și darea în folosințǎ a unui spațiu locativ decent !

!!!  LISTĂ DE REVENDICĂRI  !!!

Cererile concrete pe care le înaintǎm în numele locuitorilor taberei din Naterre sunt urmǎtoarele :

Crearea de instalații sanitare : wc-uri, dușuri, containere de gunoi, și asistențǎ medicalǎ organizatǎ ;

Școlarizarea copiilor cu începere de la 1 septembrie 2014 ;

O propunere serioasǎ de cazare și/sau acordarea unui spațiu viabil în funcție de voința ocupanților.

Pentru a susține acest apel, trimiteți cât mai repede la adresa : bidonvillevsladefense@gmail.com sau prin SMS la 06 95 43 31 74, numele și statutul dumneavoastrǎ (de exemplu : cetǎțean Nanterre, medic, fost locuitor al bidonville-ului/taberei, militant în cutare asociație…), sau sigla în cazul în care semnați în numele unei organizații.

Italiano

Français