EU: Verbied het gebruik van wilde dieren in het circus

EU: Verbied het gebruik van wilde dieren in het circus

0 have signed. Let’s get to 1,000,000!
At 1,000,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!
Infocircos .org started this petition to Commissioner for Health and Food Safety Stella Kyriakides and

[Engels] [Frans] [Italiaans] [Spaans]

Vijf circusolifanten waren op Tweede Paasdag 2018 in Spanje het slachtoffer van een verkeersongeval. Eén van de olifanten overleed en twee andere raakten zwaargewond. Het was slechts een kwestie van geluk dat er bij het ongeval geen mensen gewond raakten. Ondanks het tragische incident, bleef het circus de vier overgebleven olifanten door Europa slepen voor optredens. Eind 2020 overleed weer een olifant, ditmaal aan de gevolgen van een slechte gezondheidstoestand. Twee weken later waren de drie overgebleven olifanten weer op weg naar hun volgende show. 

Deze tragedie is geen uitzonderlijk geval. Honderden circussen toeren nog steeds met duizenden wilde dieren door de EU. Wilde dieren blijven stilletjes lijden in circustenten en trailers en het is slechts een kwestie van tijd voordat het volgende gevaarlijke incident plaatsvindt. Al deze incidenten hadden voorkomen kunnen worden. Daarom roep ik op tot een Europees verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus.

Recente berichtgeving toont aan dat er bij circussen in heel Europa regelmatig schokkende incidenten plaatsvinden, waarbij zowel het publiek als wilde dieren betrokken zijn. Deze circussen brengen op deze manier de gezondheid en veiligheid van Europese burgers in gevaar. In Spanje ontsnapte een nijlpaard bijvoorbeeld al zes keer.

De olifanten die slachtoffer zijn geworden bij het verkeersongeval waren met het Spaanse circus Gottani op weg naar hun volgende optreden. Ze waren Duitsland uit gesmokkeld en door Frankrijk, Letland, Litouwen en Ierland vervoerd om uiteindelijk in Spanje uit te komen. De familie, die eigenaar is van de olifanten, staat bekend om nalatig gedrag naar de dieren toe. Dat heeft al eerder tot incidenten geleid.

De grote meerderheid van de EU-lidstaten, waaronder Nederland en België, heeft het gebruik van wilde dieren in het circus al verboden of sterk aan banden gelegd. Maar zonder een EU-breed verbod, kunnen circussen met wilde dieren nog steeds over het hele Europese grondgebied reizen, op weg naar de EU-lidstaten waar deze optredens nog zijn toegestaan. Dierenartsen uit heel Europa drongen er eerder -bij onder meer de EU- al op aan om het gebruik van wilde dieren in reizende circussen te verbieden. Ook wij roepen op om een eind aan deze praktijken te maken.

Het is tijd voor de EU om tot actie over te gaan. Dat is de enige oplossing voor het fysieke en emotionele leed van wilde dieren in circussen en voor de daaraan gerelateerde risico's voor de openbare veiligheid.

Onderteken en deel.

0 have signed. Let’s get to 1,000,000!
At 1,000,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!