Red de eeuwenoude zomereiken in Deurne! Bescherm monumentale bomen in Antwerpen NU.

Red de eeuwenoude zomereiken in Deurne! Bescherm monumentale bomen in Antwerpen NU.

0 have signed. Let’s get to 5,000!
At 5,000 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Juiste Spoor started this petition to Stad antwerpen and

Eén van de laatste majestueuze eikenlanen in Antwerpen dreigt te verdwijnen omdat de Stad Antwerpen, De Lijn en het district Deurne een nieuwe keerlus voor de tram willen aanleggen. Vele bomen zullen sneuvelen over het gehele traject, vanaf de Gitschotellei in Borgerhout tot de Boekenberglei in Deurne. Hieronder ook eeuwenoude zomereiken op de Boekenberglei die ooit deel uitmaakten van het prachtige Boekenbergpark.

Meer nog, één van de grootste en oudste zomereiken die gekapt zal worden, werd door de stad zelf als “Toekomstboom” gecatalogeerd, met de belofte om te worden beschermd. Fons Duchateau (N-VA schepen bevoegd voor groen in Antwerpen) heeft bij de recente kap van de monumentale linde in Deurne Expo nochtans geopperd dat de Stad alles zal doen om Toekomstbomen te beschermen*. Tot zover dus die inspanningen. Naast de zomereiken die worden gekapt, zijn alle bomen in de straat in levensgevaar. De nieuwe tramsporen zullen erg dicht bij de wortels van de resterende bomen worden aangelegd en er kan geen garantie worden gegeven dat deze het zullen overleven.

Bovendien is de aanleg van de keerlus erg omstreden. Andere keerlussen, waaronder die van Silsburg, zouden zijn functie in de nabije toekomst perfect kunnen overnemen, waardoor de dure aanleg –  geraamd op minstens 6,5 miljoen euro –  gewoon overbodig wordt. De buurt ziet daarnaast nog vele negatieve gevolgen**.

Volgens kenners is in heel Antwerpen nergens een eikendreef te vinden met de kwaliteit van de Boekenberglei. Wij willen de prachtige bomen behouden en alle ruimte geven om verder te groeien. De overheden zien blijkbaar nog steeds niet in hoe waardevol ELKE boom is in een stedelijke omgeving. Zeker monumentale inheemse bomen, die zowel op vlak van verzachting van klimaateffecten, als op vlak van biodiversiteit een veel grotere waarde hebben dan jonge exemplaren, moeten maximaal beschermd worden tegen kap.

We vragen hier dus een alternatief voor de aanleg van de erg discutabele keerlusconstructie.

Help ons om de Stad Antwerpen, De Lijn en district Deurne wakker te schudden door deze petitie te ondertekenen en massaal te delen.

Zo ijveren we samen voor het behoud van ALLE bomen in de stad en voor meer nuttige en logische investeringen in openbaar vervoer en openbare ruimte!

Het juiste spoor
https://www.juistespoor.be/ 
https://www.facebook.com/hetjuistespoordeurneborgerhout 
info@juistespoor.be

* Zie: https://www.change.org/p/red-de-grote-linde-in-deurne-expo-stop-nu-het-kappen-van-monumentale-bomen-in-vlaanderen/u/27144100

**Lees er alles over op: https://www.juistespoor.be/de-gevolgen

0 have signed. Let’s get to 5,000!
At 5,000 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!