Spoon Jackson 41 år i fängelse - Släpp honom fri!

0 have signed. Let’s get to 2,500!


Stanley "Spoon" Jackson var en ung omedveten pojke som gjorde ett fruktansvärt dåligt val när han dödade en medmänniska 1977. En förlust som både han och offrets närstående alltid kommer att leva med. Det var ett oöverlagt mord i en situation där han samtidigt blev skjuten. I den följande rättegången med starkt rasistiska övertoner dömdes han av en domstol bestående till 100% av vita amerikaner till livstid utan möjlighet till överklagande.

I USA fängslas en större andel av landets befolkning än i något annat land i världen. Färgade och afroamerikaner är överrepresenterade.

Spoon skriver:
"Jag har suttit fängslad i 41 år för mord. Jag hade just fyllt 20 när jag begick brottet. Jag tar fullt ansvar för vad jag gjort. Jag var ung, omogen och förvirrad, utan riktning eller syfte i livet. Jag önskar att jag hade gått en annan väg i stället för självdestruktionens väg och orsaka andra skada. I början kändes det som om jag inte hade rätt att leva efter att jag hade tagit ett liv. Inte ens ånger gick djupt nog. Jag var tvungen att förändra mig själv och börja göra något för andra. Jag insåg att jag måste hedra det liv jag tog."

Spoons väg gick genom ånger och samvetskval till att bearbeta och uttrycka känslor och han lärde känna sig själv. Han är idag en mogen, empatisk man med socialt samvete. Han hade ingen kriminell bakgrund före brottet, inget narkotikamissbruk och han hade heller aldrig varit inblandad i kriminella gäng.

En ansökan om strafflindring och ett tidsbestämt straff sändes till Kaliforniens guvernör 2014 tillsammans med stödbrev från Spoons stora nätverk av vänner från olika länder.

Guvernören, Jerry Brown, är inne på sitt sista tjänstgöringsår. Förra året började han bevilja strafförkortningar för andra livstidsdömda. Det finns tecken på att Spoon finns med bland dem som guvernören har i åtanke, men det finns inga garantier och allmänheten får ingen som helst information om läget. Allt detta innebär att det är hög tid att agera nu!

Spoon har tagit del av mängder av utbildningar och rehabiliteringsprogram som erbjudits i fängelset. I mitten av 80-talet upptäckte han att han kunde skriva och har sedan dess utvecklat sitt författarskap både i poesi och prosa. Han har publicerats i flera länder. Han har hållit kurser i kreativt skrivande, först som lärarassistent och sedan som lärare vid ett antal av Kaliforniens fängelser, genom rehabiliteringsprogrammet “Arts in Corrections” och genom både formellt och informellt samarbete med ett flertal professorer och studenter i flera länder. På det sättet har han hjälpt andra som sitter i fängelse att upptäcka sin egen väg.

Utan att se en ände på sin tid i fängelse skrev Spoon i en artikel i SF Gate, 2006:
 "... när det kommer till kritan är rehabilitering alltid självrehabilitering. Fängelser är skyldiga att erbjuda utbildning, och det är min skyldinghet att studera och göra egenstudier. Självrehabilitering fungerar. Jag var tvungen att förändra mig, vilket innebar att jag lärde känna mig själv och jag hittade min nisch, min lycka och myt i livet. Jag var tvungen att odla de oändliga trädgårdarna i mitt sinne, hjärta och själ. Jag var tvungen att förnya mig, trots att jag sitter i fängelse."

Han har en internationell publik som påverkas av de insikter han tillägnat sig under sin fängelsetid. Han har fått fyra böcker utgivna, en biografisk berättelse "By Heart" skriven tillsammans med sin lärare och mentor Judith Tannenbaum och poesiboken "Longer Ago". Ytterligare två poesiböcker har publicerats i Tyskland, den senaste översatt till tyska. Hans poesi ingår i flera antologier. Han har skrivit hundratals artiklar som publicerats i olika tidskrifter. För närvarande skriver han krönikor för den svenska tidningen Syre Global. Han har vunnit sex litteraturutmärkelser. Han har samarbetat med musiker och filmare. Hans poesi presenteras i fyra olika dokumentärer som producerats i Sverige, Kanada och Tyskland. Han har fått dikter tonsatta av bland andra Ani DiFranco och den svenska kör- och orkesterledaren Stefan Säfsten.

I år har Spoon flyttats till den lägsta möjliga säkerhetsnivån för en livstidsdömd. Där skriver han för Solano Vision Newspaper, han är medproducent i en podcast som snart dyker upp på nätet, han spelar flöjt i ett jazzfusionband, deltar i en Shakespeareteatergrupp, och en kreativ skrivarklass m.m.

Han ger aldrig upp, utan ser hela tiden möjligheter i nya projekt, att fortsätta skriva och arbeta med konstnärer utanför fängelset. På så sätt har han byggt ett stort socialt nätverk vilket kommer att vara till stor hjälp den dag han kan bli frigiven. Han har bland annat fått ett erbjudande genom professor Roy vid University of California Los Angeles som kan erbjuda boende, stipendium till UCLA och tillfällen att hålla föredrag.

I årtionden har Spoon gjort allt som överhuvudtaget är möjligt för att ta ansvar för sitt eget liv, vara positiv och till gagn för andra. Han säger att det går aldrig helt att gottgöra för det liv han tog. Ändå har han givit tillbaka mycket genom sitt outtröttliga arbete och engagemang för förändring och utveckling och om han släpps fri, kommer han att vara en stor tillgång för samhället.

Spoon tillägger: "Jag skulle vara hedrad att diskutera mina erfarenheter med andra - och dela 'realness'."

Stöd Spoon Jackson genom att uppmana Governör Jerry Brown att omvandla Spoons straff så han kan friges!

Mer om Spoon Jackson finns på https://realnessnetwork.blogspot.com

F.U.E.L. Families United to End LWOP (Life Without The Possibility Of Parole) stöder namninsamlingen. https://www.fuelendlwop.com/Today: geri is counting on you

geri silva needs your help with “Stöd Spoon Jackson och be Kaliforniens guvernör ge honom strafflindring!”. Join geri and 1,698 supporters today.