Meşələrin kəsilməsinin qarşısını alın

Meşələrin kəsilməsinin qarşısını alın

Started
October 20, 2020
Petition to
Spriječiti krčenje šuma and
Signatures: 2Next Goal: 5
Support now

Why this petition matters

Started by acid holic

Nezakonita seča šume na Fruškoj gori predstavlja dugogodišnji problem.
Nekoliko je razloga za to, a mi ćemo kroz ovaj tekst pokušati da vam objasnimo glavne. Srbija se po bogatstvu šuma nalazi među najsiromašnijim područjima u čitavoj Evropi. U grupu šumama siromašnih zemalja spadaju i Grčka i Italija. Dodatni problem kada su šume u Srbiji u pitanju, uključujući one na Fruškoj gori je to što su na putu da nestanu zbog sve učestalijih krađa.

U Srbiji preovlađuju izdanačke šume. Takve šume su lošijeg i slabijeg kvaliteta. Kada se poseče drvo, prečnik stabla je 60 do 70 cm, i tada obično iznikne novo drvo. Ovo stablo će da raste određeni period i onda će stati sa napredovanjem. Drvo nastalo na ovaj način jednostavno nije kvalitetno.

Veliki problem oko krađe šume je to što je veoma teško dokaziva na sudu. Broj krivičnih prijava se povećava, međutim situacija se ne popravlja. Broj osuđenih za krađu je sve manji, baš kao i površina šume na Fruškoj gori i širom Srbije.

Jedan od problema je i novac. Godišnji budžet za sva zaštićena područja u Srbiji je daleko manji nego što dobije samo JEDAN nacionalni park u Mađarskoj. On iznosi oko 250 miliona dinara. Kada je reč o Fruškoj gori, ona budžet puni uglavnom prodajom šume. Od države na godišnjem nivou prima 12 miliona dinara što bi prema rečima nadležnih bilo dovoljno da funkcioniše svega 12 dana.

Ova tema, i slični problemi biće obrađivani često na našem portalu, budite uz nas i pratite vesti dana.

Support now
Signatures: 2Next Goal: 5
Support now