SOLIDARNO DO RASTA SVIH PLAĆA U ZNANOSTI I VISOKOM OBRAZOVANJU

SOLIDARNO DO RASTA SVIH PLAĆA U ZNANOSTI I VISOKOM OBRAZOVANJU

Started
June 13, 2023
Signatures: 1,139Next Goal: 1,500
Support now

Why this petition matters

Started by Sindikat znanosti

Pozivamo Vas da potpisom ove peticije solidarno podržite zahtjeve Sindikata za rastom plaća svih zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koje je Vlada izostavila. Svima nam treba biti poželjan rast najnižih plaća u sustavu i neprihvatljivo isključivanje viših plaća iz bilo kakvog porasta.

Ova peticija namijenjena je svim zaposlenicima u sustavu visokog obrazovanja i znanosti čiji je koeficijent složenosti poslova niži od 1,867

Vlada RH odlučila je povećati plaću većini zaposlenika u javnim i državnim službama od 4 do 18 posto. Izostavila je profesore, znanstvenike i sve zaposlene koji na fakultetima i znanstvenim institutima imaju neto plaću veću od 1360 eura*. To su najiskusniji i najstručniji zaposlenici sustava bez kojih visokoškolska nastava i znanost nisu mogući.

Vlada je svima u sustavu trebala podići plaće za 20 posto. To bi bio adekvatan rast plaća s obzirom na kretanja plaća u privredi i rast cijena. 

Ovakav tretman Vaših kolegica i kolega koji ostaju bez bilo kakvog povećanja nema racionalnog, ekonomskog ni političkog obrazloženja i ne možemo dopustiti da samo neki u našem sustavu budu žrtve loše Vladine politike! Plaće svima moraju rasti!

Sindikat okuplja različito članstvo i to je jedna od naših prednosti. Vaši kolege na znanstvenim i znanstveno-nastavnim radnim mjestima solidarizirali su se s Vašom pozicijom tijekom štrajka 2019. te smo zajedničkim snagama uz povećanje osnovice od 6,11 posto za sve zaposlene izborili i dodatno povećanje plaće za nenastavno i neznanstveno osoblje u istom postotku. 

Kao što je za uspješno funkcioniranje ustanova potrebna suradnja svih pojedinaca, neovisno na kojim radnim mjestima radili i kolike im bile plaće, tako nam je u ovom trenutku potrebno sindikalno zajedništvo i solidarnost kako bismo zaštiti dostojanstvo i materijalnu poziciju svih naših članova.  

*iznos je izračunat za samca iz Zagreba. Može se u nekoj mjeri razlikovati ovisno o prebivalištu/boravištu pojedine osobe i njenim osobnim odbitcima

Support now
Signatures: 1,139Next Goal: 1,500
Support now
to help others easily find and sign the petition.