Petition Closed

This petition had 1,007 supporters

EN:

We, the signers of this petition, demand public apologies from Sky News and Stuart Ramsay, presented in prime-time on the Sky News channels and affiliates, and also on their official website. We demand this public apology after they denigrated the image of Romania and its citizens by fabricating a story about supposed illegal gun-trafficking.

Through this report, Ramsay wanted to discredit an EU and NATO member, claiming that Romania is a state where authorities fail to control the black market for guns. The staged encounter that Ramsay had with two alleged traffickers was supposed to prove how easy it is to buy weapons in Romania.

The report has been investigated by the legal authorities and proven to be fake beyond any doubt. The weapons were proven to be legal hunting guns with permits and the so-called traffickers were paid to follow a script and mislead. Due to Ramsay`s irresponsible action, the three are now detained. Even after the Romanian authorities proved the story was fabricated, Sky News continues to support Stuart Ramsay and the reporter continues to laugh off at the outrage coming from Romania and from around the world.

Both the story itself and the subsequent reaction are disrespectful and clearly breach the deontological code of journalism. They are an insult to the citizens of Romania and the world.

For all the above reasons, we demand from Stuart Ramsay and the entire Sky News network a public apology and a commitment that  rightful sanctions will be applied.

RO:

Noi, semnatarii acestei petiţii, le cerem postului de ştiri Sky News şi jurnalistului Stuart Ramsay să-şi prezinte scuzele la o oră de maximă audienţă atât pe postul lor de televiziune, cât şi pe site-ul oficial al acestora. Solicităm scuze publice după ce aceştia au denigrat imaginea României şi a cetăţenilor săi prin fabricarea unei ştiri despre un presupus trafic de arme ilegal.

Prin această ştire, Ramsay a urmărit să discrediteze o ţară membră a NATO şi UE, pretinzând că România este un stat în care autorităţile nu pot ţine sub control piaţa neagră a armelor. Întâlnirea pe care Ramsay a regizat-o cu doi presupuşi traficanţi era menită să dovedească uşurinţa cu care se pot cumpăra arme în România.

Reportajul a fost investigat de autorităţi şi s-a dovedit a fi fals, dincolo de orice dubiu. Armele erau de fapt puşti de vânătoare pentru care exista permis, iar cei doi aşa-zişi traficanti erau plătiţi să respecte un scenariu şi dezinformaţi cu privire la scopul acţiunii. Din cauza acţiunilor ale domnului Ramsay, aceştia au fost reţinuţi.

Atât reportajul, cât şi reacţia celor de la Sky News sunt lipsite de respect şi încalcă în mod evident normele de deontologie jurnalistică. Sunt o insultă la adresa cetăţenilor României şi ai lumii.

Pentru toate motivele de mai sus, le cerem lui Stuart Ramsay şi întregii reţele Sky News scuze publice şi angajamentul că sancţiunile cuvenite vor fi aplicate.

Today: Valentin is counting on you

Valentin Stefan needs your help with “Sky News: We demand public apologies from Sky News and Stuart Ramsay for denigrating Romania!”. Join Valentin and 1,006 supporters today.