0 kişi imzaladı. Hedefimiz 15.000.

Bristol Myers Squipp firması tarafından üretilen nivolumab içerikli OPDIVO isimli ilaç geçen yıl melanoma cilt kanserinde Amerikan ilaç ve gıda kurumu (FDA) tarafından onaylanmıştı. Aynı ilaç ile ilgili Akciğer kanseri için bilimsel çalışmalar devam etmekte iken, sonuçların çok başarılı olması üzerine FDA bu yılın başında hızlandırılmış onay prosedürü ile bu hastalarda kullanımını onayladı. İlaç Avrupada da hızlandırılmış onaya tabi tutuldu. Birçok ülke ilacı hızla onay sürecine soktu. Akciğer kanserinin bir türü olan skuamöz hücreli kanser tedavisinde yıllardır yeni bir gelişme olmamıştı ve bu hastalar mevcut kemoterapi tedavilerine cevap vermediklerinde tedavisiz kalıyorlardı. Bu ilacın geliştirilmiş olması belirttiğim hasta grubu için yeni bir tedavi olanağı sağladı. Kemoterapiden farklı olarak immunoterapi yöntemi olan bu ilacın tek tek başvuran hastalarda kullanılmasına izin veren Sağlık Bakanlığı, ilacın ülkemize toplu ithal edilerek hastanelerde yaygın olarak kullanılmasını henüz sağlamadı. Sosyal Güvenlik Kurumu da bu ilaç için ödeme yapmamaktadır. İlacı ithal etmek isteyen vatandaş ise vergiler ile aylık 19600 (ondokuzbinaltıyüz) dolar ödemek zorunda kalmaktadır. Bu karşılanamaz bir ücrettir. İlacın ABD fiyatının (yaklaşık 12bin dolar) çok çok üstünde olan bu fiyat vergilerle bu rakama ulaşmaktadır. Tedavisi için kendi ücretini ödemek zorunda bırakılan vatandaştan bir de fahiş vergi alınmaktadır. Kanser tedavisinde 10bin dolarlar ödenen birçok ilaç vardır (örnek: Yervoy) ancak iş akciğer kanserine gelince nedense bakanlık ve SGK yavaş hareket etmekte ve bu ilaç ile hayatı kurtulabilecek birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tedavisiz kalmakta ve gecikilen her gün yeni canlar kaybedilmektedir. Akciğer kanseri tedavisinde çığır açan bu ilacın uygun endikasyonlarda uygun hastalara ücretsiz uygulanmasını, SGK ve bakanlık yetkililerinin duyarlı olmasını istiyorum.

Bugün Özge imzanı bekliyor!

Özge A. bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «SGK'nın Akciğer kanseri hastalığında İmmünoterapi tedavisini karşılamasını istiyoruz.». Özge ve imza atan diğer 11.710 kişiye katıl.