0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

İşitme organımız aynı zamanda denge organımızdır. iki tarafta bulunan kulaklarımız sayesinde sesleri dengeli duyarız. İki kulağımızın ayrı ayrı görevleri var. Bilateral işitme ile kulaklarımız birçok görevi yerine getirmektedir.

Bilateral işitme olduğunda örneğin;

-Ses şiddetine göre mesafe tahmini ve yön tayini yapabiliriz.

-Kulağımızın biri Konuşmalara ve seslere odaklanırken diğeri gürültüleri bastırır. Gürültülü ortamlarda daha iyi bir anlama sağlamış oluruz.

Bu görev ve yararları çoğaltarak saymak mümkün.

Bilateral işitme kaybı oluşmuş bireylerde çift taraflı işitme cihazı kullanımı yukarıda sayılan birçok yararı yerine getirmektedir. Tüm işitme cihazı teknolojileri çift taraflı kulakta kullanılacak şekilde üretilmektedir. Tek taraflı işitme cihazı kullanıldığında tek işitme cihazı birçok görevi yerine getirememektedir.

5 Ağustos 2015 tarihli 29436 sayılı sağlık uygulama tebliğinin, madde 9

Tebliğin 3.3.35 numaralı maddesi  d) 18 yaş üzeri erişkinlerde bilateral işitme cihazı bedeli; bilateral  kalıcı işitme kaybı bulunduğunun, daha önce tek kulakta en az 6 ay süre ile işitme cihazı kullanıldığının ve işitme cihazı kullanımı sonucunda elde edilen eşikler sonucunda hastanın işitme cihazından yarar gördüğünün (konuşmayı ayırt etme skorunda cihazlı ve cihazsız ölçümlerde artış sağlaması) 3. basamak resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen sağlık kurulu raporunda belirtilmesi halinde Kurumca karşılanır.

Hükmü gereği bilateral işitme kayıplı bireylere işitme cihazı uygulamasında, diğer kulağa 6 ay süre sonra işitme cihazı uygulaması yapılabilmektedir.

Bilateral işitme kayıplı bireylerde 5 Ağustos 2015 tarihli 29436 sayılı sağlık uygulama tebliğinden önceki tebliğde çift taraflı işitme cihazı verilirken hangi bilimsel ya da teknolojik gelişme oldu da altı ay süre sınırı getirildi?

6 aylık süre şartının kaldırılarak bilateral işitme kayıplı bireylere çift taraflı işitme cihazının uygulamasının yapılıp ödenmesi

Bugün Duyma Sağlığı Derneği imzanı bekliyor!

Duyma Sağlığı Derneği DUYSAD bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «SGK: Bilateral İşitme Kaybı İçin SGK Çift İşitme Cihazı Ödesin. Tek Taraflı İşitme Uygun Değil.». Duyma Sağlığı Derneği ve imza atan diğer 194 kişiye katıl.